Tönkreteheti a tévéjét vagy telefonját, ha nem jól tisztítja őket

telefon, tisztítés, kendő, mikroszálas, antisztatikus
Kijelzőt csak a megfelelő anyaggal tisztítsunk!
Vágólapra másolva!
Egy telefonra, számítógépre vagy tévére rengeteg veszély leskelődik állandóan: például ellophatják őket, eltörhetnek, leeshetnek, és még a szennyeződésektől sincsenek biztonságban. Ez utóbbi biztos nem tűnik sokak számára komoly problémának, pedig a por, a kosz jelentősen csökkentheti teljesítményüket, sőt lassan ölő méregként még a halálukat is okozhatja. Arról nem is beszélve, hogy egy mocskos masina rendkívül kevéssé esztétikus, egy szó, mint száz, pucolni kell őket, ráadásul rendszeresen.
Vágólapra másolva!

Ám azt is fontos megjegyezni, hogy telefonok, asztali és hordozható számítógépek, tévék, hangszórók, illetve monitorok, tehát általános irodai vagy otthoni eszközök tisztítása ettől függetlenül nem agysebészet. Nem kell hozzá feltétlenül drága pénzért szakembert hívni, meg lehet úszni a dolgot kevesebb költséggel is, ha mi magunk végezzük el ezt a munkát.

Kijelzőt csak a megfelelő anyaggal tisztítsunk! Forrás: Origo

De nem mindegy ám, hogy mindezt hogyan is tesszük! A helytelenül megválasztott tisztítószerek, eszközök, illetve módszerek könnyedén tönkretehetik a terméket, amelynek értéke manapság már vidáman elérheti a több százezer forintot is, vagy akár elérheti a milliót is.

Ehhez adunk most néhány tanácsot, amelyeket betartva egyszerűen és biztonságosan eltávolíthatjuk eszközeinkről a koszt!

A szükséges eszközök

Mikroszálas kendő: Különösen sűrű, tömött hurkokat tartalmazó szövése révén tényleg képes magába zárni a szennyeződéseket, illetve a tisztítószereket ahelyett, hogy azokat elkenné a felületen. Viszonylag egyszerűen tisztítható meleg (hatvan Celsius-foknál magasabb hőmérsékletű) vízben, vagy akár ki is gőzölhető. Előnye, hogy igen hamar szárad.

Ár: 250-1300 forint

Nedves törlőkendő: Ezt nem kell nagyon magyarázni, a gyárilag nedves, esetleg tisztítószerrel már eredetileg átitatott kendő nagyon hasznos lehet.

Ár: 300-1500 forint.

Speciális tisztítószerek: Ma már lehet kapni direkt telefonok, notebookok képernyőjéhez, monitorokhoz, televíziókhoz gyártott tisztítószereket, amelyek nem károsítják a kényes felületet. Mindenképpen javallott ezeket használni, még akkor is, ha nem kifejezetten olcsók. Érdemes a szórófejjel ellátott változatokat keresni, mert ezek sokkal jobban adagolhatóak, amelyekkel végső soron költség takarítható meg. Bizonyos típusú eszközökhöz jobban beválhat a hab, amely nem folyik, csöpög, és ennél fogva viszonylag könnyen izolálható egy adott területre.

Ár: 1000-3000 forint.

Amit tilos használni

Ezeket pedig azonnal felejtse el!

Víz: Vízzel tilos bármilyen elektronikai eszközt pucolni! A legkisebb résekbe is befolyva villámgyorsan képes tönkretenni bármit. Egyszer láttunk valakit egy kiállításon, aki köpködte a notebookjának képernyőjét, és úgy próbálta pucolgatni, de az sem jó megoldás!

Sűrített levegő: Nem tudjuk, hogy ki találta ki, hogy a sűrített levegő hasznos az elektronikai eszközöknek, de nagy kópé volt, az bizonyos. Ezzel ugyanis ahelyett, hogy kisöpörnénk a szennyeződéseket a készülékházból, még mélyebbre küldjük azokat. Ez pedig extrém esetben azt is eredményezheti, hogy a kosz teljesen eltömíti a szellőző járatokat, amely végül a hardverek (processzor, chip, memória, adattároló) megsülésével, megolvadásával járhat.

Súrolópor: Tilos! A legszigorúbban tilos bármilyen olyan szert használni, amely granulátum állagú, azaz nem folyékony vagy habszerű. Ezek pillanatok alatt képesek végérvényesen tönkretenni az elektronikus eszközök kényes felületét, például a képernyőjüket.

Papír törlőkendő, zsebkendő: Szintén felejtős! A papír egyszerűen túl durva az ilyen eszközökhöz.

A tisztítás menete

Az első és legfontosabb lépés, hogy tökéletesen áramtalanítsa a tisztítandó eszközt.

Tehát ne pusztán kikapcsolja, vagy alvó állapotba helyezze, hanem húzza is ki a konnektorból, sőt minden más csatlakoztatott eszközből. Előfordulhat ugyanis, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére nedvesség vagy tisztítószer kerül az eszközbe, és ha emiatt rövidzárlat keletkezik, az pillanatok alatt tönkreteheti, sőt akár fel is gyújthatja az eszközt.

Lehet kapni direkt elektronikai eszközök megtisztítására szánt eszközöket Forrás: Origo

Ezek után finoman fel kell vinni a koszos felületre a gondosan kiválasztott vegyszert (ez kihagyható, ha speciális törlőkendőt használunk), és ezt követően lágy mozdulatokkal eltávolítani a koszt. Amennyiben végzett, ne felejtse el szárazra törölni a felületet. Ügyeljen arra, hogy feleslegesen ne kenjen össze semmit, minél kevesebb vegyszer éri az eszközt, annál jobb.

Ha befejezte a munkát, bizonyosodjon meg róla, hogy nem került nedvesség a készülékház belsejébe (amennyiben igen, akkor próbálja meg kiszárítani), és ezt követően már bedughatja a konnektorba, illetve bekapcsolhatja a terméket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!