Nagy durranás helyett durva hibák

2019.05.15. 20:04

Amióta a finn HMD Global néhány éve újjáélesztette a Nokia márkát, azóta várja a világ, hogy végre letegyenek az asztalra egy ütős, karakteres telefont, amit a vállalat „arcaként” lehet mutogatni. A cég két évvel ezelőtt jelentette be, hogy dolgozik egy különleges készüléken, amely megreformálja a mobilfotózást. Ám a projekt csúnyán megcsúszott, de végül 2019-re elkészült a nagy mű, amely a Nokia 9 PureView névre hallgat.

Elegáns külső

Idén világosan látható trend, hogy sokan kezdtek elmozdulni a vékony telefonok irányára, de a jelek szerint vannak, akiket nem hat meg a divat. A Nokia 9 PureView ugyanis átlagos vastagságú, hiányzik róla a notch, az alsó és felső kávák pedig meglepően vaskosak. Emiatt egészen addig meg nem mondaná róla senki, hogy ez egy felső kategóriás mobil, amíg meg nem látja a hátlapját, hiszen ott a hat, kör alakban elhelyezett kamera rögtön jelzi, hogy itt egy nem mindennapi termékről van szó.

Elsőre elég átlagos telefonnak tűnikForrás: Origo

A telefon fogása kényelmes, az összeillesztés minősége kifogástalan, az viszont nagy baj, hogy a hagyományos fejhallgató csatlakozót lehagyták róla. Ebben az a röhejes igazán, hogy a mobil mellé járó gyári headseten is ilyen dugó van, szóval ennek használatához USB-s átalakítót kell használni, ami egy agyrém.

Lássuk a kamerákat!

Kezdjük rögtön a legfontosabbal, a csoda kamerarendszerrel: Korábban azt gondoltunk, hogy a sok kamera segítségével majd különféle típusú képeket lehet készíteni, tehát lesz majd teleobjektíves, illetve széles látószögű lencse például. De erről szó nincs.

A HMD ugyanis 5 ugyanolyan paraméterekkel bíró, 12 megapixeles, f/1,82 rekeszértékű kamerát épített a hátlapra,

amelyek közül kettőt elláttak egy színszűrővel, hármat pedig szűrő nélkül hagytak. A hatodik egység pedig egy kiegészítő, mélységélesség effekthez szükséges modul. Ennek az értelme pedig az, hogy egyszerre működik mind az öt kamera, és így sokkal több fény áll rendelkezésre, aminek révén növelhető a dinamikatartomány, szebbek lesznek a színek, és kevésbé zajosak a sötétben készült képek.

Hátlap, a speciális kamerarendszerrelForrás: Origo

Azonban az elgondolásnak van egy igen gyenge pontja:

Mégpedig, hogy az öt kamera által szolgáltatott adatok feldolgozásához a telefonba épített hardver egyszerűen nem elég nagy teljesítményű.

Ez pedig abban nyilvánul meg, hogy egy kép elkészítése után körülbelül 45 másodpercig (!!) teljes erővel pörög a vas, és csak ez után jelenik meg a végleges kép a kijelzőn. Ennyi idő pedig ma már egyszerűen nem fér bele! Nem ahhoz vagyunk szokva, hogy miután ellőttünk egy fotót, még majd egy percig várakozzunk arra, hogy megnézzük, hogy az jól sikerült-e. Ez egészen elképesztő koncepcionális hibának tűnik, ami számos egyéb hátránnyal is jár, amelyekre még később kitérünk.

Kattintson a fotóra, és megnézheti, milyen képeket készít a Nokia 9-es a rengeteg kamerájával!Forrás: Origo

Egyébként az tény, hogy a telefonnal kifejezetten szép képek készíthetőek, bár sötétben még így sem teljesít hibátlanul, hiszen enyhe zajosodás, elmosódottság sokszor megfigyelhető. A videós tulajdonságai viszont nem kiemelkedőek, hiszen 4K és Full HD felbontás mellett is meg kell elégedni a másodpercenkénti harminc képkockás rögzítési sebességgel, a lassított módban pedig olykor apróbb döccenések figyelhetőek meg.

A hardver

A telefonba egy tavalyi nyolcmagos Snapdragon 845 proci került 6 GB RAM és egy Adreno 630 grafikus chip társaságában. A teljesítménye elmarad az idei csúcsmobiloktól, hiszen nagyjából annyi erő van benne, mint a 2018-as jobb telefonokban. Ez egyébként arra bőven elég, hogy csúcsgrafikájú játékokat, képszerkesztőket futtassunk, böngésszünk, levelezzünk, tehát a hétköznapi használatot gond nélkül biztosítja. Viszont a már említett képfeldolgozás nagyon megkínozza. Ilyenkor a rendkívüli igénybevétel miatt fel is melegszik a készülékház. Tehát jobb lett volna valami bikább vasat beleépíteni, még akkor is, ha az magasabb árat eredményezett volna, hiszen a végeredmény egy sokkal jobban használható telefon lett volna.

A felső káva viszonylag vastag, és a notch is hiányzikForrás: Origo

Valószínűleg szintén költséghatékonysági okok miatt választották a nem túl nagy, 3320 mAh kapacitású akkumulátort, amely szintén rossz döntés volt. A hardver ugyanis a már említett fényképfeldolgozás során teljes fordulatszámon pörög, ami zabálja az energiát. Emiatt egy átlagos városnézés, sok fotózással, állandó térképnézegetéssel, kis infókereső netezéssel körülbelül 3 óra alatt csontig leszívja az akkumulátort. Háromórányi üzemidő pedig egyszerűen elfogadhatatlanul kevés. A telefon beépített hangszórója átlagos teljesítményt nyújt, tehát a videózásra, játékra megfelelő, de a zenehallgatáshoz az aránytalanságok, pontatlanságok miatt kevés, ráadásul nagy hangerőnél már enyhe torzítás is érzékelhető. Fülhallgatóval nincsenek ilyen problémák, olyankor sokkal jobb a hangminőség, ami azt jelzi, hogy nem az integrált hangchippel van a probléma, hanem a hangszóróval, de hát ez a legtöbb telefonról elmondható manapság.

Kijelző

Az OLED-technológiára épülő, végtelen kontrasztarányt produkáló kijelzőjének maximális fényereje automata módban

elérheti az 1300 nitet, ami szédületes érték, és azt eredményezi, hogy a készülék még tűző napfényben, világító reflektorok között is simán használható.

A betekintési szög kiváló, a mozgásmegjelenítés során sem tapasztaltunk anomáliákat. Viszont a színhőmérséklet nem módosítható tetszés szerint, mindössze három előzetesen konfigurált beállítás közül lehet választani, ami érthetetlen korlátozásnak tűnik egy ilyen kategóriájú eszköz esetében. Ez nyilván nem hiba, hiszen a képi világ rendben van, a színek természetesek, csak egyszerűen előfordulhat, hogy valaki másra vágyik, mint amit kap.

Összegzés

A Nokia 9 egy érdekes telefon, de maximálisan nem lehetünk vele elégedettek. A jelenlegi technológiai lehetőségek mellett ez a kamerakoncepció elhibázottnak tűnik, a hardver teljesítménye ugyanis egyszerűen nem elég hozzá. Az akkumulátora gyenge, a dizájnja átlagos, a kijelzője viszont remek. Az alkalmazott, csontig leegyszerűsített, extrákat nem tartalmazó Android One operációs rendszer jól használható, de szerintünk egy felső kategóriás telefonhoz egyszerűen nem passzol. Olyan, mintha az ember venne egy drága autót, amibe neki kell beszerelnie az ablakemelőt, a hangrendszert és az üléseket. Mindent összevetve úgy érezzük, hogy a Nokia 9 PureView egy újabb kihagyott lehetőség a cégtől, amit tényleg csak sajnálni lehet.
Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!