Újabb sebezhetőségek az Intel processzoraiban

intel celeron pentium core i3 i5 i7 processzor cpu hardver számítógép
Vágólapra másolva!
A hatástalanításuk csökkentheti a számítógépek sebességét.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg sokan emlékeznek még a tavalyi év elején óriási médiavisszhangot kapott Meltdown és Spectre sebezhetőségekre. Most kiderült, hogy nincs vége a dalnak, biztonsági kutatók három újabb olyan sérülékenységet találtak az Intel modern processzoraiban, amelyek segítségével potenciálisan bizalmas adatokat lehet kilopni belőlük.

Forrás: Tookapic / Pexels

A 2011 óta piacra kerül termékeket érintő hibákat ZombieLoad, RIDL, és Fallout nevekre keresztelték a kutatók, amelyek túl bulvárosnak bizonyultak az Intel számára, így a vállalat inkább MDS (Microarchitectural Data Sampling) összefoglaló neveken hivatkozik rájuk.

A cég állítása szerint hibák ténylegesen csak hardveres módosításokkal szüntethetőek meg, azonban a Spectre és a Meltdown esetében is látotthoz hasonlóan szoftverfrissítésekkel hatástalaníthatóak.

Emiatt a héten frissítéseket kaptak az operációs rendszerek (Windows, Linux, macOS, ChromeOS), továbbá hamarosan BIOS-frissítéseket adnak majd ki a számítógépeikhez és az alaplapjaikhoz a hardvergyártók. Ezek telepítése után nem jelentenek majd gyakorlati fenyegetést a sérülékenységek.

A rossz hír, hogy a javítások némileg csökkenthetik a processzorok teljesítményét, azonban az Intel szerint csak nem észrevehető mértékben lassulnak majd a termékek. Viszont aki biztosra akar menni, annak a patchek telepítése mellett

a Hyper-Threading technológia kikapcsolását is javasolja,

ami meghökkentő tipp a vállalat részéről, ennek már tényleg feltűnő lassulás lehet a vége.

Emellett érdemes tudni, hogy a nyolcadik és a kilencedig generációs Core processzorok kevésbé sebezhetőek: ezekben már találhatóak a Meltdown és a Spectre ellen kitalált javítások, amelyek némi védelmet nyújtanak a mostani támadásokkal szemben is.

Az AMD szerint a RIDL és a Fallout sebezhetőségek nem érintik a processzorait, ezek szerint a ZombieLoadot még vizsgálja a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!