Ukrán kormányhivatalnok vitte a kalózoldalakat

ukrajna warez kalózkodás
Vágólapra másolva!
A testvérével együtt hat évet kaphatnak a mellékesükért.
Vágólapra másolva!

Ukrajnában tradicionálisan magas a hatóságok toleranciája a kalózoldalakkal szemben, azonban a jogvédők és a jogtulajok nyomására újabban a rendőrség több komoly akciót is végrehajtott a helyi warezoldalak leállítása, az üzemeltetőik kézre kerítése érdekében. Az év elején hatvan kalózoldalt kapcsolt le az ukrán rendőrség internetes bűncselekményekre szakosodott csoportja, pár napja pedig négy, filmeket és sorozatok streamelő portált tüntetett el.

Forrás: Cyberpolice Ukraine / Twitter

A négy közül a legnagyobb a napi olyan félmillió látogatót vonzott Kinogo volt, de a Kino HD is elég jól ment a napi 200 ezer látogatójával. Az UAFilm szintén behúzott egy tisztességes napi 100 ezer látogatót, míg az Ukrfilm még gyerekcipőben járt az ismertség tekintetében.

A portálokban nem csak a kínált tartalmak köre volt a közös pont, hanem az üzemeltetőik személye is: a reklámokból bevételhez jutó szolgáltatásokat egy dnyipropetrovszki testvérpár üzemeltette, az egyikük 32, a másikuk 38 éves.

A rendőrök nagy meglepetésére az egyikük kormányalkalmazottnak bizonyult, Ukrajna adóhatóságánál dolgozott, még a munkahelyi PC-jét is átkutatta a rendőrség.

A jelek szerint rosszul megfizetett kormányhivatalnok és a testvére akár hat évi börtönbüntetést is kaphatnak a négy streamelőoldal üzemeltetéséért. A rendőrök szerint havi több ezer dollár bevételük is származhatott a mellékes üzletükből, ami óriási összeg Ukrajnában.

A hivatalos álláspont szerint tavaly bruttó 8865 hrivnya, olyan 97 ezer forint volt az átlagkereset az országban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!