Szuperprivát böngészésen gondolkodik a Mozilla

mozilla firefox
A Firefoxot használók különösen alaposan tájékozódhatnak a privát böngészés limitációiról
Vágólapra másolva!
A Tor-hálózaton keresztül működhetne a Firefox funkciója.
Vágólapra másolva!

A böngészőkben jelenlévő inkognitómódok egyáltalán nem olyan privátok, mint azt a többség elsőre feltételezi, de szerencsére a böngészők java erről korrekt tájékoztatást nyújt az üzemmód aktiválásakor. A privát böngészés csak arra jó, hogy a letöltött fájlokon kívül ne maradjon nyilvánvaló nyoma a helyi eszközön a böngészésnek: a privát böngészőablak bezárásakor törlődnek például az előzmények, a sütik, az egyéb webhelyadatok.

A Firefoxot használók különösen alaposan tájékozódhatnak a privát böngészés limitációiról Forrás: Origo

Ennek ellenére például az internetszolgáltató, és adott esetben a munkahely rendszergazdája továbbra is képes követni, hogy melyik webhelyeket látogatták meg a privát módban a felhasználók. A belátható jövőben a Mozilla kezdene valamit ezzel a problémával: a külsős fejlesztők számára elérhető, finanszírozott kutatási és fejlesztési programjának a keretében pályázni lehet a Firefox szuperprivát böngészési módjának a kifejlesztésére.

A Mozilla konkrét terve, hogy ebben a módban a böngésző csatlakozhatna a Tor-hálózatra, így a teljes internetes forgalmat el lehetne maszkolni a netszolgáltatók és a rendszergazdák elől, továbbá a webhelyek sem ismernék a látogatók valódi IP-címeit.

Ettől függetlenül a kérdéses felek persze könnyen ki tudnák deríteni, hogy a felhasználó a Tor-hálózatra kapcsolódik, vagy azon keresztül érkezett.

Az integráció papíron kivitelezhető, ráadásul egyáltalán nem lenne nehéz, a Tor-hálózat hivatalos böngészője is egy módosított Firefox. Két elsőre is nyilvánvaló probléma van az ötlettel: egyrészt a Tor-hálózat a kevéske belső sávszelessége miatt általánosságban véve is igen lassú, másrészt ha a jövőben rátelepedne pár millió firefoxos internetező, akkor aztán tényleg beadhatná a kulcsot.

Persze a Mozilla tisztában van a skálázódási gondokkal, a pénzdíjas kutatási projektjében elsősorban ezekre a kihívásokra keresi a választ, nem pedig arra, hogy kicsoda milyen ikont rajzolna a szuperprivát böngészési módnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!