Még mindig van fantázia a tabletekben

Samsung, Galaxy, Tab, S5e
10,5 inches OLED kijelzővel rendelkezik.
Vágólapra másolva!
A tabletpiac az elmúlt egy-két évben nagyon csúnyán összezuhant. Ennek hátterében az áll, hogy egyre nő az okostelefonok mérete, és így ez a termékcsoport egyszerűen már nem olyan trendi, mint amikor megjelent a piacon. Ennek ellenére még mindig vannak olyan cégek, akik látnak fantáziát e készülékekben. Ez egyébként teljesen érthető, hiszen e masinák a kialakításukból fakadóan néhány dologra, például filmezésre, videózásra, képnézegetésre, jóval alkalmasabbak, mint az okostelefonok.
Vágólapra másolva!

A mobilos iparág vezető vállalata, a Samsung a közelmúltban lépett színre új, az előzetes információk alapján kifejezetten ígéretesnek tűnő, OLED kijelzővel ellátott tabletjével. A Galaxy Tab S5e típusjelzésű készülék megérkezett Magyarországra, mi pedig villámgyorsan lecsaptunk rá!

Dizájn: nincs meglepetés

Amíg a telefonoknál folyamatosan új és új dizájnkoncepciók bukkannak fel (elég csak az ultravékony kávákra, a szenzorszigetre, az oldalra nyúló kijelzőkre vagy az összehajtható készülékházra gondolni), addig a tabletek piacát az állandóság jellemzi.

A dizájnja nem hivalkodó Forrás: Origo

A Galaxy Tab S5e sem váltja meg a világot, a képernyőt övező keret egy picit vékonyabb, mint amit korábban megszokhattunk, de ennyi. A felhasznált anyagokra, az összeépítés minőségére nem lehet panasz, és a gombok sem lötyögnek, szóval igazából rendben van a külső, csak egyszerűen nem izgalmas különösebben a termék. Azzal viszont nem vagyunk kibékülve, hogy a hagyományos fejhallgatódugaszt lespórolták a termékről. Értjük persze, hogy egyre népszerűbbek a Bluetooth-fülesek, de hát teljesen felesleges olyan kompromisszumra kényszeríteni a felhasználókat, hogy csak azokat használhatják.

Erre találták ki az OLED-et

A Samsung a telefonoknál már régóta az OLED (AMOLED) képalkotási technológiát erőlteti, és az utóbbi időben végre a tableteknél is kezdik bevezetni ezt az eljárást. Ez azért jó, mert az OLED képernyőknek egyszerűen szebb a képe, látványosabbak, erőteljesebbek a színek, a végeredmény pedig sokkal inkább "élőnek" tűnik, mint az LCD képernyőknél, ahol még mindig felfedezhető enyhe fátyolosság, illetve a tónusok nem olyan markánsak. És akkor még nem is beszéltünk a hibátlan betekintési szögről, a végtelen kontrasztról és a sötét képrészletek pontosabb megjelenítéséről, amiben az OLED az LCD fölé emelkedik.

10,5 inches OLED kijelzővel rendelkezik Forrás: Origo

Nem meglepő módon az S5e is ilyen típusú képernyőt kapott, ami nem is okoz csalódást: a 10,5 inches kijelzőre jó ránézni, a fényerő pedig kellően magas ahhoz, hogy akár napfényben is lehessen használni a masinát.

A mozgásmegjelenítés hibátlan, semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk, a felbontás megfelelően nagy (1600 x 2560 képpont), szóval a kép minősége gyakorlatilag tökéletes.

Ez pedig nagyon fontos, hiszen mint említettük, a tablet leginkább a multimédiás alkalmazások, bizonyos típusú játékok futtatására a legjobb, böngészni, levelezni azért nem annyira kényelmes vele hosszú távon.

Korrekt teljesítmény

A beépített hardver (8 magos Snapdragon 670 processzor, 4 GB RAM, Adreno 615 grafikus chip) teljesítménye átlagos, de nem különösebben kiemelkedő. Ez pedig azt jelenti, hogy a csúcs 3D grafikát használó alkalmazásokról, komplexebb videóvágó, képszerkesztő szoftverekről le kell mondani, de minden másra jól használható a legújabb Android 9 Pie operációs rendszerrel megtámogatott modell.

Kényelmesen lehet rajta portálokat böngészni Forrás: Origo

Kellően gyors, nem fagy, nem akad, ennél több pedig nem kell. Használat közben csak enyhe melegedést tapasztaltunk, ami jó, mert nem kell attól tartani, hogy megsütögeti a bőrünket, még akkor sem, ha az ölünkbe helyezzük. Van rajta ujjlenyomat-olvasó és arcfelismerő is, tehát nem kell feltétlenül a hosszú jelszavakkal vacakolni a belépéshez, ami kellemes kényelmi szolgáltatás.
Adattárolásra szolgáló belső memóriája 64 GB, ami bőven elég mindenre, jut hely a hosszabb videóknak, nagy felbontású fotóknak, térképeknek és komoly méretű appoknak is. Nem eltávolítható 7040 mAh akkumulátora átlagos, hétköznapi használat és 50 százalékos fényerő mellett nagyjából 12-13 órányi működésre elegendő energia eltárolására képes, azaz egy-két napot azért gond nélkül ki lehet vele húzni. A nagynevű, audioeszközeiről ismert AKG által fejlesztett integrált hangrendszer meglepően jól teljesít: a hangerő megfelelő, hanghibákat nem tapasztalni, a sztereó jól hallható, és a hang minősége is rendben van. Így a termék akár háttérzene-hallgatásra is gond nélkül használható, ami azért a mobilok nagy többségéről nem mondható el.

Kamerák

Bár a tableteknél a fotós/videós tulajdonságok egyáltalán nem olyan fontosak, mint a telefonoknál, amiket méretük révén gyakran kapnak elő a felhasználók felvételek elkészítésére, a kamerák azért innen sem hiányoznak.

A hátlapra egy 13 megapixeles kamera került Forrás: Origo

A hátlapi 13 megapixeles, f/2.0 rekeszértékű egységgel teljesen vállalható álló- és mozgóképek lőhetőek világosban, és sötétben is össze lehet hozni vele értékelhető anyagokat. A 8 MP szelfikamera arra, amire szánják, tökéletesen alkalmas, akár még videotelefonálni is lehet vele egészen épkézláb minőségben.

Milyen lett?

Ha tényleg eljön a széthajtható telefonok kora, akkor a tableteknek harangoznak majd, ez nem is lehet kérdés. Addig pedig viszont még van egy kis idő, és az ilyen modellek segíthetnek életben tartani a termékcsaládot. A Samsung Galaxy Tab S5e ugyanis (majdnem) teljesen rendben van. Dizájnja átlagos, de hát forradalomra már nem nagyon számíthatunk e téren, a használata kényelmes, teljesítménye nem kiemelkedő, ám azért még megfelelő.

A kávák a szokásosnál egy fokkal vékonyabbak Forrás: Origo

A hangzása meglepően jó, a kamerái használhatóak, a viszonylag nagy kijelző képminősége pedig pazar. Ára jelenleg 150 000 és 170 000 forint körül alakul attól függően, hogy valaki igényli-e az LTE telefonos funkciókat, mert akkor a drágábbat kell megvásárolnia. A tudásához képest ezek az összegek teljesen rendben vannak, így túlárazottnak egyáltalán nem nevezhetjük a tabletet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!