Óriási fejlesztést hoz az Android

google android 10 q
Google Android Q
Vágólapra másolva!
Egyes biztonsági javítások a Play Áruházból lesznek telepíthetőek.
Vágólapra másolva!

Javában tart a Google I/O 2019 fejlesztői konferencia, a vállalat a fotózásban jeleskedő Pixel 3a okostelefonjainak bemutatása, továbbá a Chrome követésblokkolásának bejelentése mellett természetesen az Android jövőjéről is szót ejtett. A mobilos rendszer várhatóan idén ősszel érkező verzióját jelenleg Android Q néven emlegeti a Google, plusz most megerősítette, hogy a sejthetőnek megfelelően a 10.0 verziószámot kapta.

Google Android Q Forrás: Google

Az új rendszer messze legnagyobb jelentőségű újítása, hogy a Google képes lesz részben a Play Áruházon keresztül eljuttatni a mobilokra a biztonsági frissítéseket, összesen 12 darab rendszerkomponenst frissíthet az eszközökön. Sajnos nem tud majd minden patchet kiküldeni az Android Q-t futtató mobilokra, sok javítás kiadásához kénytelenek lesznek megerőltetni magukat a mobilgyártók, de még ez a kompromisszumos állapot is óriási biztonsági előrelépés.

A modulos frissítési koncepció nem új, az Android 5.0 óta az operációs rendszer beépített böngészőmotorját (Android System WebView) a Play Áruházon keresztül frissíti a Google.

A másik igazán érdekes újítás, hogy az Android Q használata esetén az appokban való visszalépegetéshez nem lesz muszáj használni a telefon alján lévő „vissza" gombot, a művelet egy gesztussal is elvégezhető lesz, egyszerűen csak oldalirányba el kell tolni a kijelzőn az ujjat. Ez szintén nem totális újdonság, egyes androidos gyártói felületek is lehetővé teszik a gesztusos visszalépegetést.

További igen hasznos előrelépés, hogy az Android Q-tól kezdődően már a belépőkategóriás mobilokon is elérhető lesz a háttértár tartalmának a titkosítása. A funkció technikailag eddig működőképes volt rajtuk, azonban nagyon lelassította azokat, így a gyártók nem is feltétlenül tették lehetővé a bekapcsolását. Az Android Q-val a Google átáll az AES-256-XTS algoritmusról egy ChaCha12 nevűre, ami

ötször gyorsabban működik, papíron azonos biztonsági fok mellett.

A mobilos játékipar számára felettébb hasznos újdonság, hogy az Android Q-tól a Google kötelezni fogja a mobilgyártókat arra, hogy 64 bites Android használata esetén támogassák a Vulkan 1.1 grafikus programozási felületet. A Vulkan nem váltja le az OpenGL-t, ugyanis jóval nehezebb vele dolgozni, viszont sokkal hatékonyabban kihasználható vele a processzor és a grafikus alrendszer számítási kapacitása.

Végül, de nem utolsósorban a Google kiadta az Android Q harmadik bétáját, a szoftver tizenkét gyártó huszonegy mobiljára érhető el.

A béta Android telepítését persze kizárólag azoknak ajánljuk, akiket nagyon lázba hoznak az új operációs rendszerek, és hajlandóak vállalni a telepítésükkel kapcsolatos fáradtságot és rizikót. A támogatott mobilok mindig aktuális listáját itt tekinthetik meg az érdeklődők.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!