Trükkök, amitől felgyorsulhat régi számítógépünk

lelassul, számítógép, por, hűtő
A felgyülemlett por rontja a teljesítményt.
Vágólapra másolva!
Kevés bosszantóbb dolog van annál, amikor a számítógép lelassul, akadozni kezd, látszólag egyik pillanatról a másikra. Ezek után azt tapasztaljuk, hogy korábban egy pillanat alatt betöltődő weboldalakra vagy alkalmazásokra most már hosszú másodperceket kell várni, ami szép lassan még a legtürelmesebb ember idegrendszerét is felőrli.
Vágólapra másolva!

Ez pedig tipikusan olyan dolog, ami nem oldódik meg magától, így előbb-utóbb sokan eljutnak odáig, hogy inkább vesznek egy új, modernebb masinát, sokszor egy raklap pénzért. Pedig nem kellene feltétlenül vagyonokat kiadni a probléma orvoslására! Mutatunk néhány trükköt, amivel viszonylag olcsón, vagy akár ingyen megszüntethető az idegesítő lassulás.

Felesleges driverek és programok

Sokan nem tudják, de amikor rádugnak egy új eszközt, monitort, egeret, fejhallgatót, hangszórót a gépükre, akkor jó eséllyel annak használatához szükség van egy külön programra, amely automatikusan települ, és akkor is a gépen marad, fut a háttérben, ha már nem is használjuk, vagy régen lecseréltük az adott terméket.

A lassú számítógép mindenkit idegbajba kerget Forrás: Origo

Ezek az úgynevezett driverek folyamatosan használják a gép erőforrásait, így értelemszerűen ezek is szerepet játszhatnak a notebook vagy PC lelassulásában. Ugyanez igaz azokra a programokra, amiket már korábban feltelepítettünk, de már nem használjuk őket. Ilyenek lehetnek például a képszerkesztők, képnézegetők, sőt akad jó pár olyan alkalmazás is, amelyet titokban pakolt fel a gépünkre valamilyen weboldal. Ezeket a felesleges, haszontalan, teljesítményzabáló szoftvereket ki kell purgálni, és ennek következtében csökkenhet a lassulás mértéke.

A felesleges programok, driverek törlése házilag is elvégezhető, nem kell hozzá szakember segítsége, így értelemszerűen nem is jár extra költségekkel, azaz ingyen van.

Így távolíthatóak el a felesleges szoftverek:

  • - Windows 7 operációs rendszer: Nyissa meg a Start menüben először a "Vezérlőpultot", majd ott a "Programok és szolgáltatások" névre hallgató menüpontot. Itt lehet kijelölni a törlésre ítélt alkalmazást! Kattintson rá a jobb egérgombbal, és klikkeljen az "Eltávolítás"-ra.
  • - Windows 8 operációs rendszer alatt: Bal alsó sarokban kell a jobb egérgombbal kattintani. Ezt követően válassza ki a "Vezérlőpultot", és ott a kattintson a "Programok hozzáadása vagy eltávolítása" nevű opcióra. Ezt követően jelölje ki a kívánt szoftvert, majd bökjön az egérrel az "Eltávolítás"-ra.
  • - Windows 10 operációs rendszer alatt: Először a Start gombra, majd a "Gépház" és az "Alkalmazások" menüpontokra kell kattintani. Ezt követően kell kijelölni a likvidálásra ítélt programot, majd kiválasztani az "Eltávolítás" lehetőséget.

A por az ellenség

A számítógépek egyszerűen vonzzák a port, és egy-másfél év alatt még a legtisztább lakásban is felhalmozódhat bennük akkora mennyiség, amely már káros hatással van a gép sebességére. A kosz ugyanis képes szó szerint egy falat alkotni a hardverek hűtőbordái, és a ventilátor közé, aminek következtében azok nem képesek megfelelően elvezetni a hőt. Emiatt az egyes komponensek, így például a processzor vagy videokártya túlmelegedhetnek, amit a készülék jó esetben érzékel, és automatikusan csökkenti a teljesítményüket annak érdekében, hogy ne süljenek meg. Ha pedig csökken a teljesítmény, akkor bizony lassul a gép is! És, hangsúlyozzuk, ez még a jobbik eset, mert az is előfordulhat, hogy a hőelvezetés hiányosságai miatt a számítógép hardverei megégnek, megolvadnak, azaz maguk az alkatrészek végzetesen károsodnak.

A felgyülemlett por rontja a teljesítményt Forrás: Origo

Egy asztali számítógépet otthon is viszonylag egyszerűen szét lehet szedni, és könnyen meg lehet tisztítani, csak arra kell ügyelni, hogy kellően óvatosak legyünk.

Egy hordozható számítógép esetében viszont már más a helyzet: Ezek rendkívül "tömények", tele vannak zsúfolva hardverekkel, és sokszor a szétszerelésükhöz is speciális szerszámok szükségesek.

Így ezt a feladatot jobb szakértőkre bízni, akik akár egy nap alatt végezhetnek a munkával, és nem is kérnek ezért különösebben sok pénzt: az egész procedúra akár 4-5000 forintból is megúszható, és simán lehet, hogy ezért az összegért cserébe egy korábbinál lényegesen gyorsabb, sokkal használhatóbb laptopot kapunk cserébe.

Memóriazavarok

A lelassulás egyik igen gyakori oka lehet, hogy a gépben egyszerűen kevés az úgynevezett memória (RAM). Hiába jó a processzor vagy megfelelő a videokártya, ha ezen a téren problémák vannak. Sok esetben olyankor jön elő ez a probléma, ha egy többéves gépet használunk, amely akkor, mikor még megvásároltuk, megfelelő volt, viszont az azóta megérkező új, erőforrás-igényesebb alkalmazásokhoz már kevés.

A RAM lehet a sebesség kulcsa Forrás: Origo

Nyilván sok minden függ attól, hogy milyen feladatra szeretnének használni egy adott computert, de általánosan elmondható, hogy ma már 2 GB RAM elfogadhatatlan, ennyivel még böngészni vagy levelezni sem lehet normálisan. Akinek mindössze ennyi memória van a gépében, az állandóan azzal fog szembesülni, hogy akár fél percet is várnia kell egy weblap vagy fotó megnyitására, ami nem normális dolog 2019-ben, és mindez könnyen agyvérzést okozhat! 4 GB RAM már a határon mozog, de ezt is csak egy jóindulatú hazudozó mondaná elégségesnek. 6 vagy pláne 8 GB RAM-mal az asztali vagy hordozható számítógépben már nem lehet gond, ha általános hétköznapi feladatokra szeretnénk használni a készüléket. Amennyiben viszont valaki videóvágásban, képszerkesztésben, tervezőprogramok vagy 3D grafikus alkalmazások futtatásában gondolkodik, annak még ennél is többre lesz szüksége.

Olcsón képesek javítani a teljesítményt Forrás: Origo

A memória nincs ingyen, és arra is figyelni kell, hogy a gépben a modulok száma is korlátozott, szóval érdemes megfontolni, hogy mikor, mekkora kapacitású RAM-egységre ruházunk be. A RAM-ok ára viszonylag széles sávban mozog, köszönhetően annak, hogy ezek között is vannak jobb-rosszabb típusok. Egy 8 GB-os modulért általában 11 - 16 000 forint körüli összeget kérnek el, egy 16 GB-osért pedig 22 000 - 29 000 forint közötti összeget kell letenni az asztalra. Ezenkívül pedig még számolni kell a szerelési költséggel, ha ezt a munkát inkább szakemberrel végeztetnénk.

Merevlemez helyett

A számítógépben minden program és állomány az operációs rendszertől kezdve a szövegszerkesztőn, webböngészőn, játékokon, videókon és képeken át egészen a videólejátszóig az úgynevezett adattároló egységen foglal helyet. Jelenleg az adattárolás terén két eltérő technológia uralkodik a számítástechnikai fronton. A lassabb, ám olcsóbb merevlemezek mellett ugyanis egyre inkább jönnek fel a villámgyors, ám ugyanakkora kapacitás mellett drágább, úgynevezett SSD-k is. Ebből is sejthető, hogy ha valakinek merevlemez (más néven HDD, winchester) van a gépében, akkor jelentős gyorsulást tud elérni pusztán azáltal, hogy azt SSD-re (Solid State Drive meghajtó) cseréli. Gyakran alkalmazott, viszonylag költségkímélő megoldás az is, hogy az állandóan használt operációs rendszer, így például a Windows számára építenek egy kisebb SSD-t a gépbe, amely arról fut, viszont a kiegészítő adatok, ritkábban bevetett szoftverek számára egy nagyobb kapacitású merevlemeznek is szorítanak helyet a gépben.

Az SSD sokkal gyorsabb, mint a hagyományos merevlemez Forrás: Origo

Ha már az adattárolásnál tartottunk: Az operációs rendszereknek a megfelelő működéshez szükségük van valamekkora szabad térre, jellemzően néhány gigabyte-ra a megfelelő működéshez. Sokszor pusztán az okozza a laptop vagy PC lelassulását, hogy egyszerűen hiányzik ennyi hely a merevlemezről vagy SSD-ről.

Szóval érdemes figyelni arra, hogy mindig hagyjunk a gépen legalább 5 GB "üres" helyet, hogy elkerüljük az ennek hiányából fakadó problémákat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!