Lebőgött a hétvégén a Firefox

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
Letiltotta az összes telepített kiegészítőt a böngésző.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint szombat délutántól a Mozilla Firefoxot használók egy eddig soha nem látott értesítésre lettek figyelmesek, amely szerint egy vagy több kiegészítőt nem sikerült ellenőriznie a böngészőnek, így letiltotta azokat. Akik ránéztek a Kiegészítők lapra, azok meglepődve tapasztalhatták, hogy abszolút az összes kiegészítőjüket kikapcsolta a Firefox, ráadásul nem adott lehetőséget a visszakapcsolásukra.

Forrás: Julia Buchner / Flickr

A rejtélyes üzemzavar a Mozilla hibája: a vállalat május 3-án hagyta lejárni a böngészőkiegészítők kötelező aláírására kitalált biztonsági tanúsítványát, ami miatt a Firefox nem volt hajlandó betölteni a bővítményeket.

A blamázs a Firefoxra épülő Tor-böngészőt is érintette, az sem volt hajlandó futtatni a biztonság szempontjából kritikus NoScript bővítményt.

A rendkívül bosszantó problémát magyar idő szerint vasárnap estére sikerült megoldani, azonban aki szeretné visszakapni a kiegészítőit, annak először telepítenie kell a Firefox 66.0.4-et, vagy a hosszan támogatott verzió használata esetén Firefox 60.6.2 ESR-t.

Windows és macOS esetében úgy a legegyszerűbb frissíteni a legújabb kiadásra, hogy meg kell nyitni a Főmenü → Súgó → A Firefox névjegye ablakot, mire letöltődik az aktuális verzió, és egy újraindítás után minden visszazökken a régi kerékvágásba. Linuxon a csomagfrissítő program segítségével installálható a legújabb Firefox.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!