Sokat javult a Netflix térhangzása

Netflix
ANKARA, TURKEY - JULY 18 : A person holds a Netflix remote control in front of the logo of Netflix application in Ankara, Turkey on July 18, 2018. Aytac Unal / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Végre nem csak a képminőségre koncentrál a vállalat.
Vágólapra másolva!

A videostreamelő szolgáltatások folyamatosan fejlesztik a háttértechnológiájukat, azonban elsősorban a képminőség javítására fektetik a hangsúlyt, a videók felbontásának a növelésével, a hatékonyabb videokódolással vannak elfoglalva. Emellett persze idővel a hangzás is javulgat, de ez mindig másodlagos fontosságú fejlesztés, pedig a hangmérnökök rengeteg munkaórát ölnek abba, hogy minden párbeszéd, aláfestő zene és egyéb hangeffekt tökéletesen szólaljon meg.

Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

A netflixes tartalmakat az elmúlt napokban 5.1-es vagy Dolby Atmos hangrendszeren megszólaltatott előfizetőknek feltűnhetett, hogy mintha a korábbinál jobban szóltak volna a filmek és a sorozatok. Nem hallucináltak, a vállalat a napokban büszkén bejelentette, hogy mostantól számottevően magasabb bitrátájú hang jár a kérdéses streamek mellé, így azok sokkal jobban szólnak.

A hangzással kapcsolatos probléma akkor tűnt fel, mikor a Stranger Things alkotói megnézték egy tipikus nappalis környezetben a második évad nyitóepizódját, és panaszkodtak a rossz hangzására.

Az adatforgalommal való spórolás érdekében a Netflix változó bitrátájú tömörítést használ, az 5.1 esetében 192-640 kbps, míg a Dolby Atmos esetében 448-768 kbps között ingadozik a hangminőség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!