Jövőre jöhet az 5G az Apple mobiljaiba

apple iphone xs okostelefon eső smartphone rain
Aranyvasárnap is legyen kéznél az esernyő (Illusztráció).
Vágólapra másolva!
A napokban elgördültek az akadályok az „ötgésítés" elől.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban elég sok pletyka és spekuláció érkezett annak kapcsán, hogy az Apple iPhone készülékek mikortól kezdve lehetnek képesek csatlakozni az ötödik generációs mobilhálózatokhoz. A problémát elsősorban az Apple és a Qualcomm teljesen váratlanul véget ért, világméretű jogi háborúja okozta. A vita lezárultáig arról volt szó, hogy az Intel fogja adni az iPhone-ok 5G-s modemjeit, azonban a cég kapitulált a piacról, az Apple és a Qualcomm pedig elásta a csatabárdot.

Forrás: Apple

Az esetek oroszlánrészében bosszantóan jól értesült Ming-Chi Kuo elemző szerint most már tiszta a helyzet: a 2020-as évjáratú iPhone mobilok lesznek az Apple első 5G-s okostelefonjai. Ez kissé kiábrándító lehet a cég egyes rajongói számára, azonban a mobilszolgáltatók széles ívű ígéreteivel ellentétben a fogyasztók többsége a belátható jövőben csak hírből hall majd az 5G-ről, így gyakorlati problémát jó darabig nem okoz majd a nélkülözése.

A tényleg széles körű lefedettség eléréséhez jelentős mennyiségű időre van szükség, hiszen ki kell építeni a hálózatot.

Kuo állítása alapján az Apple nem csak a Qualcommtól, de a Samsungtól is vesz majd 5G-s modemeket a mobiljaiba. A piac fogja eldönteni, hogy a kettő közül melyik kerül majd az eszközeibe: az mmWave frekvenciákat előnyben részesítő szolgáltatóknál és országokban a Qualcomm chipjét használhatja majd a cég, míg a 6 GHz alatti hálózatokon használni kívánt telefonvariánsokba a Samsung modeme kerülhet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!