Nem létező felvételekkel zsarolják a magyar netezőket

Shocked young man covering his mouth Adult Asian Ethnicity Asian and Indian Ethnicities Awe Backgrounds Bad News Behavior Casual Close-up Covering Despair Expressing Negativity Facial Expression Facial Mask Fear Human Face Human Hand Human Mouth Male Men
Shocked young man is covering his mouth with his hand
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban több bejelentés érkezett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez (NBSZ NKI), miszerint csalók e-mailben próbálnak meg pénzt szerezni az áldozatoktól.
Vágólapra másolva!

A sextortion névvel illetett zsarolólevelekben a csalók arról tájékoztatják a felhasználókat, hogy különféle biztonsági rést kihasználva bejutottak az informatikai eszközére, amelyet kémprogrammal fertőztek meg. A pszichológiai nyomásgyakorlással keresztezett zsarolás további lényeges eleme, hogy – a telepített kémprogramnak köszönhetően – az áldozatok webkamerájával felvették, ahogy pornográf tartalmat néznek, és ha nem fizetnek nekik, a kompromittáló felvételeket elküldik az ismerőseiknek.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/lofilolo/Lolostock

Az üzenetek leggyakrabban angol és német nyelvűek, de mára

megjelent a csalás magyar nyelvű változata is.

A sextortion zsarolólevelek egy másik – jellemzően külföldi – verziójában a felhasználók korábban kiszivárgott online bejelentkezési adatait is feltüntetik. A támadók ezzel próbálják meg az állításukat – hamisan – hitelesebbé tenni.

Minden esetben kellő elővigyázatossággal kell fogadni az ismeretlen, idegen személyek által kezdeményezett elektronikus kapcsolatfelvételeket. A sürgető hangnemben megírt e-mailek szokatlan nyelvi fordulatokat, helyesírási hibákat, rejtett és speciális karaktereket tartalmaznak, továbbá jellemző rájuk a tegeződő és magázódó hangnem váltogatása.

A csalók által követelt összeg kifizetése nem javasolt. Abban az esetben, ha ilyen, vagy ehhez hasonló zsaroló üzenetet kap, indokolt a levél azonnali törlése.

Amennyiben mégis felmerül annak gyanúja, hogy a zsaroló valós információkkal rendelkezhet az áldozatról, ellenőrizze e-mail címének és jelszavainak lehetséges kompromittálódását, tegyen feljelentést, illetve továbbítsa levelét mellékletként (fejléccel együtt) a [email protected] e-mail címre. A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információk, hasznos tanácsok az NBSZ NKI weboldalán olvashatóak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!