Ezúttal hatóság indított pert a Facebook ellen

Real estate 20-29 years Twenties 30-39 years Thirties ADULT COUPLE WOMAN MAN Indoor Inside Housing HOUSE REAL ESTATE Apartment Flat Three people 3 people Walk through inventory Statement of state of repair Rental ARCHITECTURE ARCHITECT Blueprint Map Plan
Couple with a real estate agent. Paris, France VOISIN/PHANIE
Vágólapra másolva!
Még mindig lehetőséget ad az ingatlanpiaci diszkriminációra.
Vágólapra másolva!

Lassan több védőügyvédre van szüksége a Facebooknak, mint programozóra. A vállalat most kénytelen lesz leszerződtetni egy újabb csoportra valót, miután a múlt héten beperelte az Egyesült Államok lakásügyi és városfejlesztési hivatala a szövetségi hatályú Tisztességes Lakhatási Törvény megsértése miatt.

Forrás: Phanie/Voisin

A problémát az jelenti, hogy a Facebook mindig is lehetőséget adott a lakóingatlanokat értékesíteni vagy kiadni próbálók számára a diszkriminációra, a reklámcélzási eszközei segítségével azok pár éve még nagyon hatékonyan el tudták rejteni a reklámjaikat az olyanok elől, akikkel nem kívántak üzletelni. Például beállíthatták úgy a hirdetéseiket, hogy azok ne jelenjenek meg a fekete vagy a latinó felhasználóknál, a nőknél vagy a férfiaknál, akik nem beszélnek egy bizonyos nyelvet, vagy éppen akik egy bizonyos földrajzi területen élnek.

Ez konkrétan illegális az USA-ban.

A Facebook által lehetővé tett diszkriminálási lehetőségek először 2016-ban járták be a médiát, mire a cég megígérte, hogy javítja a problémákat. Közel egy évvel később kiderült, hogy igazából nem oldotta meg a gondokat, és ugyan azóta újabb kísérleteket tett a diszkrimináció megszüntetésére, de a kérdéses törvénynek a mai napig nem felel meg a reklámcélzó eszköze.

Zuckerberg vállalata felettébb sajnálatosnak tartja a mostani perindítást, hiszen sokáig produktív egyeztetések folytak a hatósággal a probléma megoldása érdekében. A cég szerint akkor szakadt meg a párbeszéd, mikor a hatóság megfelelő biztonsági intézkedések nélkül kívánt hozzáférni rengeteg felhasználó adatához, így nem biztosított hozzáférést a kért információkhoz.

A Facebook továbbra is szeretne a tárgyalótermen kívül egyezségre jutni a hivatallal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!