Adatokat küldtek Kínába egyes Nokia 7 Plus mobilok

nokia 7 plus
Nokia 7 Plus
Vágólapra másolva!
Bennmaradt a szoftverükben egy szükségtelen komponens.
Vágólapra másolva!

Kisebb botrányt robbantott ki a norvég NRK beszámolója, miszerint az európai piacon értékesített Nokia 7 Plus okostelefonok a bekapcsolásukkor, továbbá a kijelzőjük felébresztésekor információkat küldtek az állami tulajdonú China Telecom mobilszolgáltó egyik szerverére. A jelenséget februárban fedezte fel Henrik Austad biztonsági kutató, a készülékek az aktuális GPS-koordinátákat, továbbá a SIM kártya és a mobil egyedi azonosítókódjait továbbították.

Nokia 7 Plus Forrás: HMD Global

A Nokia telefonokat készítő HMD Global szerint egy hibáról volt szó, amely a nemzetközi piacokon értékesített Nokia 7 Plus okostelefonok csak egy részét érintette, azaz nem mindegyik készülék küldözgette el az információkat. További jó hír, hogy a tévesen elküldött adatokat elméletileg nem rögzítette és dolgozta fel a China Telecom.

Az érintett telefonokra már elérhető a szoftverfrissítés, ami kikapcsolja az adatküldözgető komponenst.

Időközben egy másik biztonsági kutató is utánanézett a jelenségnek, Dirk Wetter nyomozása alapján az információkat a „com.qualcomm.qti.autoregistration.apk" androidos csomag küldözgette. Viszont az rejtély, hogy mire való a Qualcomm által készített rendszerkomponens, miféle automatikus regisztrációt próbál végrehajtani.

A HMD sem öntött tiszta vizet a pohárba, de a csomag többször is feltűnt már a kínai gyártóktól érkező, vagy kínai piacra szánt, Qualcomm rendszerlapkás mobilokon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!