Újabb amerikai állam tiltotta be a készpénzmentes boltokat

bankkártya, fiatal, fiatalok
Woman paying with a credit card on a table in a restaurant
Vágólapra másolva!
A bankkártya nélkülieket és a privát szférájukat féltőket védenék.
Vágólapra másolva!

A pénzintézetek és a fizetési szolgáltatások nagy örömére a világ nagy részén egyre gyakrabban fizetnek bankkártyával a vásárlók, szép lassan szorul vissza a készpénz használata a boltokban. Ugyan ez még ritkaság, de néhány üzlet most már eljutott odáig, hogy konkrétan nem fogadnak el készpénzt, a vevőknek bankkártyával vagy mobilfizetéssel kell rendezniük a vásárlásukat vagy fogyasztásukat.

Forrás: Photononstop/Eric Audras

A jelek szerint az ötletnek jelentős ellenzői tábora van az Egyesült Államokban: Massachusetts állam még 1978-ban precedenst teremtve konkrétan betiltotta a készpénzmentes üzleteket, most pedig New Jersey állam is követte a példáját. További érdekesség, hogy a hónapban a Pennsylvania államban lévő Philadelphiában is hoztak egy ilyen rendeletet, de az persze csak a másfél millió lakosú nagyváros közigazgatási területén érvényes.

Phil Murphy, New Jersey kormányzója szerint a készpénzmentes üzletek betiltásának több oka is van, például nem mindenkinek van bankkártyája vagy hitelkártyája, és sokan megspórolnák a kártyás vásárlással járó díjakat, elvégre sok kicsi sokra megy.

További probléma, hogy a kártyás vásárlások metainformációi mindenféle ismeretlen adatelemző- és reklámcégekhez kerülhetnek, tőlük pedig mások is megvehetik az adatokat, ez sincs mindenki ínyére.

A most elfogadott törvény néhány kivételt tartalmaz, például a kölcsönzőcégek, a parkolóházak, és egyes a repülőtéri üzletek lehetnek készpénzmentesek. A készpénzt illegálisan visszautasító boltok és szolgáltatók a jogsértések számával folyamatosan és agresszíven emelkedő összegű pénzbírságot kockáztatnak. A büntetés kezdőösszege 2500 dollár, de másodjára már 5000 dollár a bírság.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!