Lenyűgöző techdemó jött a Crytektől

crytek cryengine ray tracing sugárkövetés
Jön a sugárkövetéses tükröződés a CryEngine-be
Vágólapra másolva!
Radeon Vega 56 videokártyán demonstrálta a ray tracinget.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban piacra dobott NVIDIA GeForce RTX videokártyák legnagyobb jelentőségű újítása, hogy specializált koprocesszorokkal támogatják a valós idejű ray tracinget, magyarosabban sugárkövetést. A technikát már nagyon régóta használják például a nagy költségvetésű animált filmekben, a lényege pedig az, hogy a képkockák megvilágítását fénysugarakkal végzik. Ezeknek a sugaraknak köszönhetően jönnek létre a fények, az árnyékok, a tükröződések. A sugárkövetéssel azt szimulálják, ahogy a való életben is működnek a fénysugarak, azonban ez olyan erőforrásigényes, hogy a valós idejű 3D grafikát használó videojátékokban eddig nem lehetett bevetni.

Jön a sugárkövetéses tükröződés a CryEngine-be Forrás: Crytek

A kiváló grafikus technológiájáról híres Crytek most nagy meglepetésre előállt egy olyan sugárkövetéses demóval, amelynek nincs szüksége az NVIDIA új technológiájára. A működéséhez elég egy kifejezetten erős videokártya is, a lenti videót egy AMD Radeon Vega 56-tal állította elő a cég.

A megoldás nem teljes értékű sugárkövetés, a komplett képkockák bevilágítása helyett csak a tükröződéseket renderelte ray tracinggel a Crytek. Viszont a videojátékok látványvilágának a felturbózása szempontjából jelenleg ennek van a legnagyobb jelentősége, főleg mikor a fejlesztők nem egybefüggő, lapos felületeken kívánnak tükröződéseket előállítani.

A sugárkövetéses tükröződés valamikor a belátható jövőben érkezik majd meg a CryEngine-be, és a jobb teljesítmény érdekében képes lesz a DirectX Raytracing programozási felületen keresztül kihasználni a grafikus vezérlők sugárkövetésre dedikált koprocesszorait.

Ilyenekkel persze jelenleg csak az NVIDIA GeForce RTX videokártyák rendelkeznek, de idővel az Intel és az AMD is csatlakozik majd a partihoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!