Kevésbé lesz aknamező a Windows Update

windows update
Minél előbb érdemes telepíteni az Internet Explorer kritikus sebezhetőségének a javítását
Vágólapra másolva!
Az otthoni felhasználók is 35 napig szüneteltethetik majd a frissítések telepítését.
Vágólapra másolva!

A Windows 10 egyik vitatott újítása, hogy segédprogramok nélkül nem kapcsolható ki benne a Windows Update. Ennek az az előnye, hogy a rendszer rutinszerűen megkapja a legújabb biztonsági és funkcionális frissítéseket, ami nagyban növeli a számítógépek biztonságát, és az idő múlásával hozzáadott értékkel bővíti az operációs rendszert.

Windows Update Forrás: Origo

A kikapcsolhatatlan Windows Update hátránya, hogy a frissítések rendszeresen bugokat is hoznak, a napokban például egy összegző frissítés drámaian csökkentette egyes játékok sebességét. A megoldást kritizálók szerint jobb lenne, ha a felhasználóknak továbbra is teljes kontrolljuk lenne a Windows Update működése felett; hadd döntsék el maguk, hogy mikor kívánnak frissítéseket telepíteni.

A kritikákra válaszul a Microsoft több változtatást is bevezetett az évek során, így például már jó ideje meghatározható egy aktív időszak, az általa lefedett órákban a Windows 10 nem fogja magától újraindítani a PC-ket a frissítések telepítésének a befejezése érdekében. Ami van ugyanilyen fontos, hogy a Windows Update egy eldugott menüjében átmenetileg felfüggeszthető a Windows Update működése, a Windows 10 Home esetében 7 napra, míg a Windows 10 Próban 35 napra.

A felfüggesztési opció a Gépház → Frissítés és biztonság → Windows Update → Speciális beállítások → Frissítések szüneteltetése menüben található.

Sajnos a Home verzió esetében nem túlságosan sok az egy hétnyi idő, azonban nagyon úgy tűnik, hogy a hamarosan érkező Windows 10 April 2019 Update óriásfrissítéstől kezdve az otthoni felhasználók is 35 napra tudják majd felfüggeszteni a frissítőszolgáltatás működését.

A megbízhatóan működő számítógépekre vágyók számára ez óriási előny, hiszen így elég sokat tudnak várni a frissítések telepítésével: ha valamelyik rossznak bizonyul, akkor a Microsoftnak lesz ideje javítani a hibáját, vagy teljes egészében visszavonni a patchet.

Talán az a legjobb taktika, ha az aggódó felhasználók mindig a hónap végén kapcsolják be- és ki a Windows Update-et, hiszen a Microsoft mindig a hónap második keddjén adja ki a hibajavítások oroszlánrészét.

A Windows 10 gyári vírusirtójával nem interferál a Windows Update leállítása, az magától képes letölteni az éppen aktuális definíciófrissítéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!