Összeomlott a digitális zenevásárlás

Getting ready for training Smart Phone Femininity Morning Running Spikes Text Messaging Women Females Sports Footwear Copy Space Sports Training Sports Clothing Relaxation Exercise Tied Up Waking up Shoelace Music Headphones 30-39 Years 20-29 Years Sittin
Young woman choosing right music for the morning rung
Vágólapra másolva!
Az USA-ban tavaly több bevételt hozott a vinyl és a CD.
Vágólapra másolva!

A híres-hírhedt a RIAA (Recording Industry Association of America) zeneipari jogvédő egyesület csütörtökön átfogó információkkal állt elő az USA belföldi zeneiparának tavalyi történéseiről (PDF). A szervezet szerint a zenestreamelő szolgáltatásoktól érkező jogdíjak 2018-ban már zenekiadók bevételeinek a 75 százalék adták, összesen 7,4 milliárd dollár értékben. Összehasonlítási alapul 2015-ben még a klasszikus digitális zenevásárlással azonos, 34 százalékos részesedést tudott felmutatni a streamelés.

Forrás: Getty Images/Geber86

Ami viszont konkrétan sokkoló, hogy az Apple iTunes által megteremtett digitális zenevásárlási üzlet mennyire rosszul teljesített: tavaly már csak a kiadók bevételeinek a 11 százaléka jött ebből, miközben a vinyl és a CD részesedése enyhe emelkedéssel 12 százalékra kúszott fel.

Tavaly már a vinyl és a CD kombinációból is több bevétel származott, mint a digitális zenevásárlásból.

Ráadásul nem csak arányaiban csökkent a digitális vásárlás részesedése, hanem bevétel tekintetében is zuhanórepülésben van a piac: 2015-ben még 2,3 milliárd dollárt, tavaly pedig már csak 1,04 milliárd dollárt hozott.

Az USA-ban tavaly összesen 9,8 milliárd dollárt keresett a zeneipar a jogdíjakból és az eladásokból, ami az egy évvel korábbihoz képest 11,9 százalékos emelkedést jelent.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!