5,61 milliót kér a Sony egy kalóztól

konzolvásárlás 2014 ps4 playstation 4
A hostess holds a remote of a Playstation 4 at the Sony booth during the China Joy fair in Shanghai on July 31, 2014. The gamer fair China Joy (China Digital Entertainment Expo & Conference) opens its doors from July 31 to August 3, 2014. Sony said on July 31 it saw a $261 million first-quarter net profit thanks to brisk sales of its PlayStation 4 console and a weak yen, but said it still expects a full-year loss. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Warez játékokkal előtelepített PlayStation 4-eseket árult.
Vágólapra másolva!

A PlayStation 4 rendkívül ellenállónak bizonyult a crackerekkel és hackerekkel szemben, csak a konzol szoftverének néhány verziójában sikerült olyan sebezhetőségeket találni, amelyek lehetővé tették a kalóz játékok futtatását. Emiatt a warezolás a mai napig nem jelent gyakorlati problémát a konzolon, ám ettől függetlenül a Sony tavaly októberben beperelt egy kaliforniai férfit, aki kalóz játékokkal teletöltött PlayStation 4-eseket árult az eBay online piactéren.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

A Blackcloak13 nicknevet használó Eric Scales a mai napig semmit sem reagált a bírósági idézésekre, így a reakció hiányában a Sony most arra kérte az ügyben eljáró bírót, hogy az alperes meghallgatása nélkül hozzon ítéletet. A vállalat a három kalóz játékokkal előtelepítve eladott PS4 közül csak kettő miatt perli a férfit, konzolonként 400 dollárt, a rájuk előtelepített játékokért pedig 200 dollár kártérítést kér, a végösszeg 16 800 dollár.

Emellett 3458 dollár ügyvédi költséget is be kíván hajtani, így 20 258 dollár kártérítés megítélését kérte a bírótól, átszámítva 5,61 millió forintról van szó.

Jelenleg rendkívül valószínű, hogy a bíró jóvá fogja hagyni a Sony kérését, hiszen ha az alperes meg is jelent volna, akkor sem tudná kimagyarázni magát a szorult helyzetéből. Konkrétan azzal reklámozta az eladott termékeket, hogy ezeken bizony lehet warezolt játékokat futtatni, plusz rengeteget elő is telepített a vevőknek. Emellett Scales egy most már nem elérhető webhelyet is üzemeltetett, miszerint vállalja a PS4-eseket jailbreakelését, hogy az leendő ügyfeleinek ne kelljen többé játékokat venniük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!