A legvonzóbb ultravékony laptop, amit James Bond is szeretne

2019.02.09. 17:49

Év vége óta már Magyarországon is lehet Huawei laptopot vásárolni. Az eddig főleg a mobilpiacon ismert – sőt, szupersikeres – gyártó már egy ideje notebookokat is gyárt, hozzánk lassan érkeztek meg, viszont az egyik típussal rögtön a prémiumkategória iránt érdeklődő vásárlókat célozták meg. A MateBook X Pro ultravékony, szépséges designnal, hihetetlenül vékony kijelző körüli kávával, csúcsteljesítménnyel és titkos ügynökös kamerával érkezik, és nagyon sokat kell érte fizetni. Megnéztük, mennyire éri meg az árát.

Az 1,33 kg súlyú Huawei MateBook X Pro 13,9 hüvelykes kijelzővel, 91 százalékos kijelző-test aránnyal érkezik. Az első talán bugyuta megfogalmazás mögött csodás kinézet áll, az ember egyszerűen soha többé nem akar ennél kevésbé sikkes számítógépet használni. Amellett, hogy tényleg nagyon kellemes látvány a kijelző körüli vékony keret, sokat segít a mobilitásban az is, hogy pillekönnyű a gép, még valamivel a MacBook Airnél is könnyebb, ami ebben a kategóriában eddig igencsaj bajnoknak számított. Bármilyen táskában elfér, jó eséllyel egyes nagyobb tableteknek készült darabokban is, csak nehogy elfelejtsük, hogy nálunk van!

A cikkben lévő bármely képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Mudra László - Origo

A hordozhatóságot segíti az akkumulátor is, amely talán nem a legeslegjobb az ultravékony laptopok mezőnyében, de határozottan az élmezőnyben van, felhasználástól függően 9-12 órát elketyeg a készülék, vagyis jó eséllyel nem lesz szükségünk töltőre estig. A fotók beszélnek helyettünk is a kinézetről, komoly, mégis trendi benyomást kelt a külső, persze kár lenne tagadni, hogy példát vett a gyártó már létező designokról, de ezzel a fogyasztók csak nyertek, gyönyörű az egész úgy, ahogy van. Emellett egy kézzel is könnyedén fel lehet nyitni, nem kell ügyetlenkednünk majd vele a könnyű súly ellenére.

Jó érzés kinyitni, több okból isFotó: Mudra László - Origo

Érdemes is kinyitni, a kijelző ugyanis puha tollpiheként simogatja majd a szemünket. Egy 3K-s Huawei FullView érintőképernyőről van szó, 260-as pixelsűrűséggel, kiváló színhűséggel, nagy fényerővel (szabadban, napsütésben is tudjuk használni), és a szokásostól eltérő. 3:2-es képaránnyal. Én személy szerint kedvelem ezt, bár ma már inkább a 16:9-es jellemző. Tény, hogy filmnézésnél így marad egy fekete csík a Huawei-laptop esetében alul és felül, minden másnál viszont (netezés, munka, dokumentumok, fényképek, játékok) az én szememnek kedvesebb az itt használt arány. És nem szenvedtem filmnézés közben sem azért, emlékezzünk csak rá, hogy például, bár más termékkategória, de a klasszikus iPadek is hasonló arányt használnak. Fontos kiemelni azt is, hogy nemcsak az aksi, hanem a szemünk is bírni fogja a sok használatot, legalábbis az átlagosnál jobban, a gyártó szemvédő Eye Care móddal szerelte fel a készüléket, amely, ha minden igaz, megvédi a szemet, és csökkenti a fáradtság érzését használat közben. Mi kifejezetten nem éreztünk fáradtságot a masina nyüstölése során, szóval ebben lehet valami, de persze egyénfüggő ez is.

Vékony keret, szemkímélő kijelzőFotó: Mudra László - Origo

Kiemelendő, hogy az érintőkijelző támogatja a többérintős technológiát is, tíz érintőpontot ismer fel. Tökéletesen működik, annyira nem is koszolódik, mint várná az ember, bár tény, hogy a hatalmas és nagyon hatékony érintőpad a legtöbbször nem teszi indokolttá a használatot. Viszont van, hogy kényelmes a Gorilla Glass-védelmet élvező érintőkijelző használata, amikor visszavált az ember hagyományos notira, többször előfordul, hogy nyomkodná a kijelzőt – hiába. A touchpad viszont tényleg csodás, és nem zavar be gépelés közben sem, viszont extra kényelmes használatot tesz lehetővé. 

Az érintőkijelző mellett a tapipad is kényelmes használatot biztosítFotó: Mudra László - Origo

Ahogy a billentyűzet is. Fröccsálló, van háttérvilágítása, és szerencsére jó nyomáspontja van a gomboknak, nem kell újratanulni a gépelést, ahogy például az Apple Butterfly megoldásánál, amelyet az újabb gépeiben használ az amerikai cég. Kellemes gépelni a MateBook X Próval, főleg, hogy teljesen lokalizált, magyar nyelvű kiosztás van rajta, de már elindítani is remek élmény lesz, a bekapcsoló gombba épített ujjlenyomat-leolvasó szenzor ugyanis nagyjából nyolc másodperc alatt a Windows 10 felületre juttat minket kikapcsolt állapotból.

Szeretjük az ujjlenyomat-olvasótFotó: Mudra László - Origo

Szót kell viszont ejtenünk a rejtőzködő webkamerából, amely egyszerre innovatív, fantasztikus és borzasztó. A funkcióbillentyűk között elrejtett, gombnak álcázott kamera eltűnt fentről, a kijelző környékéről, a hely, amit találtak neki, roppant praktikus, amíg, nos...  egészen addig, amíg nem használja az ember. Utána viszont szembesül vele, hogy a kép minősége nem túl kiemelkedő, és hát, a szög miatt premier helyett toka plánt kap a másik fél videóbeszélgetés közben, amelynek nem biztos, hogy mindenki örülni fog, de ki tudja, talán ráveszi az embert egy kis sportolásra. Viccet félretéve, elegáns megoldás a kamera elrejtése – végre nem éktelenkedik majd ragasztószalag az aggódósabbak gépein –, de a módszernek főleg akkor örülünk majd, ha a webkamera jelenléte nem annyira fontos számunkra a laptopon.

Vagy nincs tokánk.

Vagy van, és szeretjük, és teljesen eggyé válunk vele.

Kukucs!Fotó: Mudra László - Origo

Ami az audiót illeti, a négy hangszórós Dolby Atmos Sound System szenzációs élményt ad játék, zenehallgatás és filmnézés esetén is, nem is kell maximális hangerőre állítani az impresszív hatás kedvéért, 70-80 százalékon már betölti a komplett nappalit, tényleg olyan érzésünk van, mintha nem figyelnénk, ami történik, hanem részt vennénk benne. Egy olyan készüléknél, amely a legvékonyabb pontján 4,9 mm, és a legvastagabbnál is csak 14,6 mm, ez nagyon komoly teljesítmény. 

Csinos formaFotó: Mudra László - Origo

A Huawei MateBook X Prót 8. generációs Intel Core i7 processzorral (i7-8550U) és NVIDIA GeForce MX150 videokártyával szerelték fel, vagyis dedikált kártyát kapott, amely ebben az ultravékony termékkategóriában nem szokványos. 16 gigabájtnyi RAM és 512 gigás háttértár áll rendelkezésre a vajsima munkához. Ezt a gépet arra találták fel, hogy bármire képes legyen a vásárló használni, a szokásos irodai munkák, adatbázisok kezelése mellett komolyabb grafikai munkákra és erős gépet igénylő játékok futtatására is gond nélkül alkalmas lesz sokáig. Utóbbinál éreztem néhol komolyabb melegedést, de ettől nem megyünk a falnak, mégiscsak egy szupervékony, hordozható számítógépről beszélünk, nem egy gamer laptopról. Ami a csatlakozókat illeti, egy hagyományos, mindenki által szeretett USB-A van az egyik, két USV-C és egy jackcsatlakozó a másik oldalon. Ezeknek mind örülünk, egy SD-kártya-olvasónak is nagyon tudtunk volna még.

Az ultravékony nagyágyúk versenyében itt egy remek alternatívaFotó: Mudra László - Origo

Ami pedig az árat illet, nos, a Huawei Matebook X Pro 629.990 forintos áron – idén áprilisáig kizárólag a MediaMarkt üzleteiben – kapható. Igen, ez nagyon sok pénz. Nem lesz tömegtermék belőle, viszont az is biztos, hogy aki megengedheti magának, az egy tartós, hosszú ideig kezes bárányként dolgozó laptopot kap, 24 hónapos magyarországi gyártói garanciával. Ennyi pénzért inkább Apple – hallottam sokaktól, itt pedig egy magyar rajongói oldal, a Huaweiblog kapcsolódó cikkét idézném, ilyen konfigurációval 300 ezer forinttal többet kellene letennünk az asztalra, ha Apple-gépet szeretnénk, vagyis igen, csaknem egymillió forintot, egyéves garanciával, azontúl pedig sokszor horror szervizárakkal. Nem, természetesen ez nem egy Apple-ellenes kiszólás akar lenni, a cupertinói cég MacBook Prói fantasztikus gépek, nem véletlenül használja őket rengeteg ember. De az is tény, hogy a MateBook X Próval megmutatta a Huawei, hogy van alternatíva. A fenti példát nézve, akár olcsóbb alternatíva is.