Fair jogdíjelosztást szeretne a Deezer

ILLUSTRATION WEB SITE MUSIC Deezer
torrenrt mp3 zenehallgatás
Deezer
Vágólapra másolva!
Sokkal több pénz kerülhetne a kisebb előadók zsebébe.
Vágólapra másolva!

A zenestreamelő szolgáltatások jelenlegi jogdíjelosztási rendszerei az erősebb kutya elvén a legnagyobb zenekiadók kényére-kedvére lettek kialakítva, teljesen az érdekeik mentén történik a pénzosztás. A francia Deezer most szeretne áttérni egy sokkal becsületesebb rendszerre, amely jelentősen növelhetné a kisebb rajongói táborral rendelkező előadók bevételeit.

Deezer Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Jelenleg úgy történik a pénzelosztás, hogy az előfizetési díjakból és a reklámokból befolyt pénz előadók között szétosztandó része bekerül egy közös kalapba, majd a pénzből a lejátszások számának az arányában részesülnek az előadók. Ez nem fair, hiszen így az előfizetők pénzének a nagy részét a legnépszerűbb előadók kapják, míg a zenekarok oroszlánrésze a megmaradt aprón osztozkodik.

Ehelyett a Deezer azt szeretné, ha az előfizetőktől befolyt pénzt azok az előadók kapnák, akiket a felhasználók konkrétan hallgattak, persze a hallgatások arányában.

Így például ha valaki csak néhány kevésbé ismert előadót hallgat egy hónapban, akkor az arra a hónapra befizetett havidíjának a jogdíjra kifizethető része 100 százalékban a kérdéses pár előadó között oszlana meg, nem pedig mondjuk Taylor Swift, Kanye West, David Guetta és a társaik zsebében landolna a pénzük java.

A cég szerint a módszerrel a kevésbé népszerű előadók átlagosan olyan 30 százalékkal többet keresnének, míg a rendkívül népszerű társaiknak csak 10 százalék bevételcsökkenést kellene tolerálniuk.

A Deezer a jövő év elején elsőként Franciaországban indítaná el az új jogdíjelosztási rendszerét, majd később minden piacon átállna rá. Már persze ha sikerül egyáltalán elindítania, egyelőre csak kis kiadók álltak a kezdeményezés mögé,

a nagyoknak nincsen ínyükre a gondolat, hogy fair módon legyen szétosztogatva az előfizetők pénze.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!