A Nokia nyerte a mobilfrissítési csatát

nokia x71 nokia 8.1 plus
Nokia X71 (Nokia 8.1 Plus)
Vágólapra másolva!
A készülékei tempósan és nagy arányban kapták meg az Android 9 Pie-t.
Vágólapra másolva!

Legújabb mobilipari jelentésében a Counterpoint piackutató intézet arra kereste a választ, hogy a tavalyi harmadik negyedév kezdete és az idei második negyedév vége között értékesített termékeik esetén a gyártók mekkora arányban tették elérhetővé az ügyfeleik számára az Android 9 Pie-t, vagy gyárilag előtelepítve, vagy utólagos frissítésen keresztül. Emellett kíváncsiak voltak, hogy a régebbi Androiddal piacra dobott készülékekre mennyi ideig tartott a Pie eljuttatása.

A kép csak illusztráció Forrás: Nokia

A felmérés szerint a verseny győztese a Nokiákat készítő HMD Global: a vizsgált készülékeinek a 96 százaléka vagy már Android 9 Pie-jal került piacra, vagy megérkezett rá utólag a frissítés.

Forrás: Counterpoint

Viszont mint a GSMArena rámutatott, a OnePlus minden 2016 óta kiadott mobilján a legújabb Android fut, és a Google saját készülékei is hoznák a 100 százalékos arányt. Persze a többi gyártóval ellentétben ezeknek a cégeknek csak néhány készülékkel kell foglalkozniuk, nincs óriási termékkínálatuk.

Forrás: Counterpoint

A Nokián kívül a Samsung (89%), a Xiaomi (84%) és a Huawei (82%) állnak még jól a Pie elérhetővé tétele terén, azonban utánuk óriási szakadék nyílik. Az ötödik helyen lévő Lenovo már csak 43 százalékos arányt tud felmutatni, az OPPO sem büszkélkedhet a 35 százalékával, Vivo 18 százalékon van,

az LG pedig 16 százalékkal lett a hatodik a ranglistán.

Végül nem túl meglepő, de a HMD Global nem csak a frissítési arány, hanem a frissítési sebesség tekintetében is első helyen végzett: majdnem az összes utólag frissítendő mobiljára sikerült 12 hónapon belül elkészítenie az Android 9 Pie-t.

Kapcsolódó érdekesség, hogy ha minden igaz, akkor a héten elérhetővé fog válni az Android 10 rendszer első stabil változata, így hamarosan indul a frissítgetési háború következő fejezete.

A Nokia ezúttal is győzni kíván, pár napja nyilvánosságra hozta a vonatkozó frissítési ütemtervét, amely szerint egy éven belül rengeteg készülékére le fogja szállítani az Android 10-et.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!