Két év múlva jöhet a mobilokba az AMD Radeon

exynos chipset lapka rendszerchip nanométer
A jövőbeli Exynos lapkák már 10 nanométeres gyártástechnológiával készülnek
Vágólapra másolva!
A Samsung szerint nem kell sokat várni a felturbózott Exynos rendszerlapkákra.
Vágólapra másolva!

Június elején mindenki legnagyobb meghökkenésére a Samsung bejelentette a számítógépes processzorokat és videovezérlőket fejlesztő AMD-vel való partnerségre lépését. A cégek közösen új videovezérlőt terveznek a Qualcomm Snapdragon termékekkel rivális Samsung Exynos rendszerlapkákba.

A kép csak illusztráció Forrás: Wikipédia

A projekt korai stádiumban van, egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az Exynosokba szánt videovezérlő az AMD Navi grafikus processzorú (Radeon RX 5000 szériás) videokártyákban debütált RDNA architektúrára épül majd.

Ez természetesnek mondható, az AMD legújabb és legfejlettebb technológiájáról van szó, nincs értelme nem ezt használni.

A Samsung második negyedéves pénzügyi eredményeinek az ismertetése során befektetői kérdésre a vállalat egyik illetékese új információt osztott meg a témában: állítása szerint ha minden jól megy, akkor 2021-ben kerülhetnek piacra az első olyan mobilok, amelyekben már Radeon videovezérlős Exynos lapkakészletek dolgoznak.

Az együttműködés fontos a Samsung számára, hiszen az Exynos rendszerlapkákban jelenleg ARM Mali videovezérlőket használ, amelyek teljesítmény tekintetében rendre alulmaradnak a rivális Qualcomm Snapdragon modellek Adreno grafikus vezérlőivel szemben.

A cég reméli, hogy a Radeon vezérlőkre való átállás megoldja ezt a problémát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!