Az Xboxtól is búcsúzik a Cortana

microsoft xbox one x játékkonzol project scorpio
Microsoft Xbox One X
Vágólapra másolva!
Mobilappal lehet majd hangparancsokat adni a konzolnak.
Vágólapra másolva!

Az Xbox One bemutatásakor a Microsoft rengeteg súlyos hibát követett el, a talán legemlékezetesebb, hogy nem lehetett a mostanra nyugdíjazott Kinect mozgásérzékelő nélkül megvásárolni a konzolt, ami 100 dollárral drágábbá tette az egyébként is nagyobb tömegeknek szimpatikus PlayStation 4-nél. A helyzetet súlyosbította, hogy az Xbox One-t eredetileg használni sem lehetett volna a Kinect csatlakoztatása nélkül, bár a nagy felháborodásra válaszul ezen még a konzol megjelenése előtt változtatott a Microsoft, opcionálissá tette a periféria bedugását.

Microsoft Xbox One X Forrás: Microsoft

A Kinect erőltetése mögött az volt a ráció, hogy a Microsoft egy új játékkonzol helyett all-in-one szórakoztató központként képzelte el az Xbox One-t (erre akar utalni a One név), amelyet szinte teljes mértékben hangparancsokkal is kezelhettek volna a felhasználók. A problémát az jelentette, hogy a Kinectben voltak az ehhez szükséges mikrofonok, a periféria nélkül csak headseten keresztül lehet parancsokat adni a konzolnak.

Így néz ki az Xbox One új szoftverének a kezdőoldala Forrás: Microsoft

Ugyan nem volt az ördögtől való a Kinectezés, de a Snowden-botrány idején nem bizonyult telitalálatnak az ötlet, hogy a Microsoft egy mindig hallgatózó, kamerákkal felszerelt, plusz általánosságban véve kéretlen és drága eszközt kíván telepíteni a vásárlók nappalijába vagy hálószobájába.

Ehhez képest öt évvel később ott tartunk, hogy az Xbox One hamarosan már csak kényelmetlenség árán lesz hangparancsokkal kezelhető, mivel

a Microsoft az ősszel kidobja a Cortanát az Xbox One szoftveréből.

Ezután a hangparancsokat használni kívánók a mobilos vagy windowsos Cortana appon keresztül tudják majd utasítgatni a konzoljukat, ami jelentős visszalépésnek tűnik, plusz a változtatás megnehezítheti egyes fogyatékkal élő játékosok dolgát is. Az egyetlen jó hír, hogy az Xbox One szoftverének kezdőlapja ezzel párhuzamosan új elrendezést kap, így állítólag hatékonyabban kezelhető lesz a jelenleginél.

A Cortana épp jelentős újrapozicionáláson esik át, a Windows 10 May 2019 Update rendszerben is kikerült a normál keresőből egy külön appba. A változtatások oka, hogy a Microsoft már nem az Amazon Alexával vagy a Google Asszisztenssel rivalizálni próbáló megoldásként tekint rá: a fogyasztók helyett az üzleti ügyfeleket kívánja célba venni vele, lehetővé kívánja tenni a termékeikbe való integrálását.

Hangasszisztens helyett már háttértechnológiaként tekint rá, amelyet bármely olyan cég igénybe vehet, amelyik hangvezérléses szolgáltatást kíván nyújtani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!