Gazemberdíjra jelölték a Mozillát

facepalm
Vágólapra másolva!
Viszonzásul citromdíjra jelölhetné a brit netszolgáltatók szövetségét.
Vágólapra másolva!

Egészen abszurd helyzet alakult a ködös Albionban, a helyi internetszolgáltatók szövetsége (ISPA, Internet Services Providers Association) kihirdette az általa osztogatott az „Internet hőse" és az „Internet gazembere" díjak idei döntőseit. A szervezet az utóbbi díjra esélyesként jelölte meg a Firefoxot is készítő Mozilla Alapítványt, ami teljesen érthetetlen, hiszen a problémái ellenére a Mozilla mindig az internetezők érdekeit próbálja védeni.

Forrás: Tuomas Puikkonen / Flickr

Természetesen indoklás is érkezett a jelölés mellé: az ISPA azért tartja potenciálisan gazembernek a Mozillát, mert egy olyan technológiát próbál bevezetni, ami szerinte hatástalaníthatná az angol netszolgáltatók törvényileg előírt webhelyblokkolását, továbbá a szülői felügyeleti eszközök működését.

Ezzel pedig a Mozilla aláásná az Egyesült Királyság internetes biztonsági rendelkezéseit.

A helyzet megértéséhez érdemes ismerni némi kontextust. Valószínűleg sokan hallották már, hogy az internetre csatlakozó eszközök az IP-címeik alapján képesek kommunikálni egymással, azonban már a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, hogy a felhasználók nem lesznek képesek megjegyezni a számukra fontos IP-címeket. A probléma megoldása érdekében kitalálták a webcímeket, azaz megjegyezhető neveket kezdtek társítani a megjegyezhetetlen IP-címekhez.

Ezért van az, hogy ORIGO meglátogatásához elég az origo.hu címet beírni a böngésző címsorába. Ha nem találták volna ki a webcímeket, akkor a 46.107.16.51 IP-címet kellene beírni a böngészőbe.

Természetesen a böngészőknek és egyéb szoftvereknek tudniuk kell, hogy a felhasználók által beírt webcímekhez milyen IP-cím tartozik, különben nem tudnak kapcsolatot létesíteni velük. A szükséges IP-címet a netszolgáltató által biztosított, vagy igény esetén egy másik cég DNS-szolgáltatásán keresztül képesek kideríteni.

Ezek a DNS-szolgáltatások az internet telefonkönyvei, kiolvasható belőlük a megadott webcímhez tartozó IP-cím.

Jelen pillanatban a böngészők titkosítatlan adatkapcsolaton keresztül kommunikálnak ezekkel a telefonkönyvekkel, ami a Mozilla szerint a privát szféra védelmének hiánya miatt nem ideális, így kitalálta a DoH (DNS-over-HTTPS) technológiát. Ez lehetővé tenné, hogy a böngésző és a telefonkönyv között titkosított adatkapcsolaton keresztül folyjon a kommunikáció.

A netszolgáltatók szerint ha elérhetővé válik a technológia, akkor nem tudnak majd eleget tenni a cenzúrázási kötelezettségüknek, ezért jelölték gazemberdíjra a Mozillát.

A Mozilla meglehetősen gyorsan reagált a fejleményre: állítása szerint a DoH semmilyen módon nem befolyásolja a netszolgáltatók webhelyblokkolási képességét, vagy a szülői felügyeleti eszközök működését. A szóvivője ennél jelentősen diplomatikusabban fogalmazott, de a véleménye szerint

az ISPA illetékesei azt sem tudják, hogy miről beszélnek, és eközben még rossz hírét is keltik a Mozillának.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!