Meghátráltak a Chrome fejlesztői

google chrome macbook air laptop notebook
Google Chrome
Vágólapra másolva!
Nem fogják csökkenteni a reklámblokkolók hatékonyságát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban nagy hullámokat vetett, hogy a Google Chrome fejlesztői a kiegészítők által használható programozási felületek megváltoztatásával drámaian csökkenteni kívánták a reklámbokkoló bővítmények hatékonyságát. Ha bevezették volna a javasolt változtatásokat, akkor a blokkolók legfeljebb 30 ezer darabos szűrőlistákat használhattak volna, összehasonlítási alapul a legfontosabbnak mondható EasyList tiltólistában már jelenleg is bő kétszer ennyi szabály található.

Google Chrome Forrás: Caio Resende / Pexels

A Google szerint a módosítás oka, hogy a blokkolóprogramok nagyon lassítják a böngésző működését. Ez minden bizonnyal igaz, de a tapasztalatok szerint ennek ellenére is látványosan felgyorsítják a weblapok betöltését és megjelenítését, a böngésző általános működését.

Némi csend után a Google szerdán közölte, hogy meghátrált az ügyben: ugyan a programozási felületeket érintő változtatásokat végrehajtja, de 150 ezerre emeli a korábban 30 ezerben meghatározott limitet, így a belátható jövőben a blokkolók bőven működőképesek maradhatnak.

A limit kiegészítőnként értendő, nem összesen.

Ettől függetlenül a cég továbbra is kiáll az eredeti érvelése mellett, a megfutamodásának oka jó eséllyel az lehet, hogy a blokkolók kimiskárolásával rengeteg felhasználót veszíthetett volna a Chrome. A belátható jövő különösen nem ideális a felhasználók felingerlésére, hiszen a Firefox teljesen használhatóvá vált, ráadásul a Chrome technológiájára épülő, következő generációs Microsoft Edge is ígéretesnek tűnik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!