[Frissítve #2] Mi lesz most a Huawei mobilokkal?

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro
Vágólapra másolva!
Óriási bajba került a gyártó, sok a kérdőjel a részletek körül.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt órákban robbant a hír, miszerint a világ második legtöbb okostelefonját értékesítő Huawei elveszítette a hozzáférését a Google szoftvereihez és szolgáltatásaihoz. A cégnek jelenleg csak külön engedéllyel exportálhatnak technológiát az egyesült államokbeli vállalatok, a Bloomberg szerint a Google mellett többek közt az Intel, a Qualcomm, a Xilinx és a Broadcom is leállítottak minden együttműködést a helyzet rendeződéséig.

Huawei Mate 20 Pro Forrás: Origo

Ennek potenciálisan olyan következménye is lehet, hogy a Huaweitől származó hálózati berendezéseket használó mobilszolgáltatók a helyzet megoldásáig csak limitált mértékben lesznek képesek folytatni az 5G-s mobilhálózataik telepítését.

Mit jelent az androidos licencfelfüggesztés?

Papírforma szerint jelen pillanatban a Huawei csak az Android teljesen nyílt forráskódú változatát használhatja, nem telepítheti elő az okostelefonjaira például a Play Áruházhoz, a Gmailhez, vagy éppen a YouTube-hoz hasonló alkalmazásokat.

A kínai piacon ez eddig így működött, a mostani fejlemény a nemzetközi vásárlóbázist érinti.

Hírünk írásakor nagyon sok volt a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy a cég licencének a felfüggesztése egész pontosan mit is jelent a gyakorlatban a Huawei okostelefonokkal rendelkezők számára.

A jelek szerint rövid távon semmit, a Google mostanra megerősítette, hogy a Play Áruház és a Play Protect biztonsági szolgáltatás elérhető marad a Huawei már meglévő készülékein, továbbá a Gmailhez, a YouTube-hoz, vagy éppen a Google Térképekhez hasonló appok sem fognak varázsütésre eltűnni róluk. Emellett a Huawei továbbra is frissítheti a Play Áruházon keresztül terjesztett alkalmazásait.

A szoftverfrissítések kapcsán a cikkünk megjelenése után hivatalos információk érkeztek, ezek a cikk alján olvashatóak.

Eredetileg az a hír járta, hogy a Huawei készülékei nem feltétlenül kapnak majd biztonsági frissítéseket, azonban ezt cáfolta a vállalat. Viszont az továbbra sem világos, hogy mi lesz a helyzet a nagy szoftverfrissítésekkel.

Emellett kiderült, hogy a Huawei problémái a Honor márkát is érintik.

Viszont a mobilok saját frissítőjén keresztül érkező szoftverfrissítésekről le lehet mondani. A Huawei jelenleg nem fér hozzá az Android biztonsági frissítéseihez, vagy legalábbis addig nem, amíg azok bele nem kerülnek az Android teljesen nyílt forráskódú verziójának a forráskódtárolójába.

Az Android újabb főverzióját (például Android 9 Pie-t) hozó frissítésekre nem kell számítani, hiszen ezekben benne vannak a Google zárt forrású szoftverei, amiket a Huawei nem terjeszthet többé.

Elképzelhető, hogy a licencvisszavonás előtt esetleges elkészült frissítéseket még ki tudja adni a gyártó, de nem világos a helyzet, ehhez ismerni kellene a Google és a Huawei közti szerződés pontos szövegét.

Sok a tisztázatlan részlet

A nagy kérdés, hogy mi történik majd az új mobilokkal? Kénytelen lesz felfüggeszteni a nemzetközi piacokra szánt telefonok gyártását a cég? Vagy csak a még kiadatlan mobiljainak az elérhetővé tételét kell elhalasztania a helyzet rendezéséig? Mit lépnek majd erre a mobilszolgáltatók, a viszonteladók? A Honor márkájú mobilokat érinti a tiltás?

Ezekre a kérdésekre cikkünk írásáig nem tudtuk meg a választ, de beszámolunk a fejleményekről, amint körvonalazódnak a részletek.

Hogyan oldódhat meg a probléma?

Alapvetően két módon. Egyrészt Donald Trump elnök természetesen képes teljesen eltörölni a Huaweinek is gondot okozott szankciót, másrészt pedig „fehérlistáztathat" olyan cégeket, amelyeknek az általános tiltás ellenére képesek technológiát adni az amerikai cégek. A két rendezési megoldás közül rövid távon az utóbbi tűnik a valószínűbbnek, de majd kiderül, hogy mi lesz.

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Huawei az alábbi hivatalos tájékoztatást tette elérhető az ügyben.

A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten.

„A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte."

A Huawei Technologies ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntését, mellyel az úgynevezett Entity List-re tette a vállalatot. Megvan a tervünk annak biztosítására, hogy termékeink többsége a nehéz körülmények között tovább tudja szolgálni a felhasználókat. Azonnali lépéseket teszünk az ügy megoldásának érdekében, minden lehetséges intézkedést megteszünk, hogy mérsékelni tudjuk a döntés hatását. A helyzet ellenére továbbra is elkötelezettek maradunk a magas színvonalú szolgáltatások és termékek biztosítása mellett. Szeretnénk megköszönni felhasználóinknak a folyamatos támogatást, továbbra is a legjobb szolgáltatásokat és élményt fogjuk biztosítani számukra.

Frissítés #2:90 napra felfüggesztették a Huawei elleni szankciókat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!