Óriási előrelépés lesz az USB 4

usb type-c thunderbolt
Vágólapra másolva!
A Thunderbolt 3 technológiájával 5 GB/s-ra lesz képes.
Vágólapra másolva!

Nyeregben van az USB Implementers Forum, a 20 gigabites átviteli sebességet kínáló USB 3.2 Gen 2×2 szabvány múlt heti bejelentése után most közölte, hogy még idén véglegesedhet annak az egyelőre csak „USB4" néven emlegetett utódja. A következő generációs USB bizonyos szempontból hatalmas újdonságnak nem nevezhető, hiszen az újításait valójában a piacon már három éve elérhető Intel Thunderbolt 3 protokoll egyes megoldásai adják. Az Intel szerint ugyan a meglévő technológiáját átadta az USB-IF mérnökeinek, ám a jövőben a Thunderbolt továbbra is párhuzamosan fog létezni az USB-vel.

USB Type-C csatlakozós Intel Thunderbolt kábel Forrás: Intel

Az USB 4 legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy az említett USB 3.2 Gen 2×2-höz képest megduplázódik az adatátviteli sávszélessége, konkrétan 40 Gbps, azaz 5 GB/s tempóról van szó. Szintén fontos előny, hogy az USB 4 portokon keresztül 100W teljesítmény lesz leadható, így minden eddiginél kevesebb perifériának lesz szüksége külső tápellátásra. A szabvány az elvárható módon visszafelé kompatibilis az USB 3.x, az USB 2.0, továbbá a Thunderbolt 3-as eszközökkel és kábelekkel.

Magyarán az USB 4 teljesítményre és funkcionalitásra gyakorlatilag azonos lesz a Thunderbolt 3-mal.

Viszont az eddigi praktikáktól eltérően USB-IF kompatibilitási okból elő kívánja írni, hogy a különböző típusú eszközöknek az USB 4 szabvány melyik elemeit kell majd kötelezően támogatniuk.

Így például nem fordulhatna elő, hogy az egyik laptop kompatibilis a külső videokártyákkal, míg a másik nem képes együttműködni azokkal.

Ugyan maga az USB 4 szabvány várhatóan még az idei év közepe táján véglegesedik, de ténylegesen csak 2021-ben kezdhet el terjedni, a várakozások szerint az elkészülte után olyan másfél évre lesz szükség a piaci bevezetéséhez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!