Új módon harcol a bosszúpornó ellen a Facebook

Intim, A Tinder a társkeresés végrendelete: Tényleg csak nehezíti a pártalálást? mobil applikáció szexi
Vágólapra másolva!
Gépi tanulással próbálja proaktívan detektálni a képeket.
Vágólapra másolva!

Virágkorát éli a bosszúpornó, amelynek keretében a kidobott exek revans gyanánt megosztják a partnereiktől kapott intim fotókat és videókat az interneten, hogy ezzel megszégyenítsék őket az egész világ előtt. Ez önmagában is borzalmas tett, azonban az áldozatok nyilvánosságra került fotói jó eséllyel sebesen szét is futnak a pornómegosztókon. Ha ez megtörténik, akkor az áldozatok kénytelenek lesznek megbékélni azzal, hogy soha nem lesznek képesek eltüntetni az intim tartalmaikat az internetről.

Forrás: Dreamstime

A Facebook 2017 végén elindított egy bosszúpornó terjedésének a megakadályozására kitalált, kísérleti rendszert, hogy megpróbálja kivenni a részét a meztelen fotók küldözgetése elleni harcból. Ehhez viszont a problémás képekkel rendelkezők segítségét kérte: az intim fotóik megosztásától félőknek fel kell tölteniük egy erre kitalált felületen a problémás képeiket, mire a Facebook digitális ujjlenyomatot készít róluk, és törli a szervereiről a konkrét fotókat.

Ezután ha valaki megoszt egy fotót a Facebookon vagy a Messengerben, akkor a vállalat összeveti a fotó ujjlenyomatát a meztelen képek adatbázisában lévő ujjlenyomatokkal, és csak akkor engedi a megosztást, ha nincs egyezés.

A másfél éve elindított kísérlet a mai napig csak szűk körben érhető el, és elképzelhető, hogy végül nem is válik globálisan aktívvá. A Facebook bejelentette a bosszúpornó elleni küzdelemre kifejlesztett legújabb megoldását, állítása szerint a gépi tanulásos és mesterséges intelligenciás rendszere nagy hatékonysággal képes kiszűrni az engedély nélkül megosztott, részleges vagy teljes meztelenséget mutató fotókat, majd automatikusan jelenti azokat egy különleges moderátori csoportnak.

A csapat tagjai átnézik a tartalmakat, és megteszik a szükségesnek ítélt lépéseket, például a kép törlését és blokkolását, a megosztó felhasználói fiókjának a felfüggesztését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!