Feldühödtek a Metro játéksorozat PC-s rajongói

metro exodus videojáték 4a games deep silver
Metro Exodus
Vágólapra másolva!
Az első évben mégsem lesz kapható a Steamen az Exodus.
Vágólapra másolva!

Elképesztően nyomul a decemberben elindult Epic Games Store digitális játékbolt, gyakorlatilag kötegekben vágja a pénz a fejlesztőkhöz és a kiadókhoz, hogy időlegesen vagy véglegesen csak ebben a boltban lehessen megvásárolni a nagy érdeklődésre számot tartó játékaik PC-s kiadásait. Nemrég az Ubisoft jelentette be, hogy a saját Uplay boltján kívül csak itt lesz kapható a The Division 2, a legújabb fejlemény pedig az, hogy az ingyen játszható Dauntless is kizárólag az Epic kliensén át lesz elérhető.

Metro Exodus Forrás: 4A Games / Deep Silver

Ettől függetlenül a legnagyobb meghökkenést a Deep Silver kiadó váltotta ki a héten: a hosszú steames előrendelési periódusa ellenére bejelentette, hogy a most február 15-én megjelenő Metro Exodus jó darabig, egész pontosan 2020. február 14-ig csak az Epic Games Store-ban lesz megvásárolható.

Ettől függetlenül akik már előrendelték a játékot a Steamen, azok az elvárt módon megkapják azt, továbbá a patchek és a DLC-k is a rendelkezésükre állnak majd.

A Deep Silver vezérigazgatója szerint az ügy hátterében az áll, hogy az Epic Games Store a játékok eladásából származó bevétel jóval nagyobb százalékát adja oda a fejlesztőknek és a kiadóknak. További érdekesség, hogy a váltással párhuzamosan az új Metro egyesült államokbeli teljes árát tíz dollár mínusszal 49,99 dollárra csökkentette a cég. Minden más régióban maradt a korábban már bejelentett ár, azaz a briteknél a 49,99 font, a többi európai ország esetében pedig az 59,99 euró.

A Deep Silver lépése üzleti szempontból érthető, hiszen a Steam 10 millió dolláros határig a bevétel 70 százalékát adja oda a játékokat megjelentető cégeknek. Ezután 10-50 millió dollár közti bevételnél 75 százalékra emelkedik az arány, végül pedig 50 millió dollár feletti bevételtől a pénz 80 százaléka jár a kiadóknak.

Ezzel szemben az Epic Games Store univerzálisan a bevétel 88 százalékát adja oda a fejlesztőknek.

A jelek szerint a számítógépes Metro-rajongók egy jókora tábora alaposan felkapta a vizet a Deep Silver döntésén, az elmúlt napokban a Metro 2033 Redux és a Metro Last Light Redux is olyan kétezer negatív értékelést kapott a lépés miatt a Steamen. A kommenteket olvasva a mérges játékosok nem kívánják használni az Epic Games Store-t, mások pedig azt is sérelmezik, hogy a Deep Silver megvonja tőlük a szabad boltválasztás lehetőségét.

Az utóbbi érdekes érv, hiszen a mostani variálás előtt a játék Steam-exkluzív volt, nem lehetett alternatív PC-s platformon megvásárolni.

Persze tényleg rendkívül szerencsétlen egy hosszú előrendelési időszak után, körülbelül három héttel a játék megjelenése előtt kitalálni, hogy az egy éven át mégsem lesz az eredetileg beharangozott helyen kapható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!