Már ujjlenyomattal is be lehet lépni az androidos appokba

Xiaomi Redmi 3s miui android kép fotó
Tökéletesen működik az ujjlenyomat-olvasó, közepesen jó a kamera
Vágólapra másolva!
Persze az alkalmazásoknak is támogatniuk kell az új hitelesítési módszert.
Vágólapra másolva!

A héten nagy csendben fantasztikus funkció vált elérhetővé a legalább Android 7.0 rendszert futtató, továbbá ujjlenyomat-olvasóval is rendelkező androidos eszközökben: innentől kezdve az alkalmazások lehetővé tehetik, hogy a felhasználók jelszó helyett az ujjlenyomatukkal regisztráljanak és jelentkezzenek be.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

A Google szerint ez nem csak kényelmi, de adatvédelmi szempontból is óriási előrelépés, mivel a most bevezetett rendszer a klasszikustól teljesen eltérő azonosítási modellt használ. A jelszavakra épülő beléptetéskor az történik, hogy a felhasználónak bizonyítania kell, miszerint ismeri a jelszót. Ezzel szemben az ujjlenyomatos szisztéma esetében a felhasználónak azt kell közvetett módon bizonyítania, hogy birtokában van egy bizonyos titoknak.

Az ujjlenyomatos belépés esetén a webszolgáltatások nem ismerik vagy tárolják a tulajdonképpen jelszóként funkcionáló ujjlenyomatot, így azokat kilopni sem lehet tőlük egy hackelés során. Helyette az ujjlenyomat csak egy kulcs, amivel megoldható egy feladat.

A feladat sikeres megoldása a bizonyíték arra, hogy a felhasználó birtokában van a titoknak, ami a belépéshez szükséges.

Természetesen az ujjlenyomatos belépési rendszert specifikusan támogatniuk kell a webszolgáltatásoknak és az appoknak, így eltart majd egy darabig, mire széles körben leválthatja a jelszavakat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!