Lecsap a zaklató videósokra a YouTube

youtube
YouTube
Vágólapra másolva!
Elege lett a másokat becsmérlő és fenyegető youtuberekből.
Vágólapra másolva!

Régóta érő szabálymódosításokat jelentett be a YouTube, amelyek a reményei szerint javítani fognak a csatornák házigazdáinak véleménynyilvánítási kultúráján. A világ legnagyobb videomegosztójaként a portál rengeteg nagyon különböző hátterű személy szócsöveként funkcionál, és egyesek sajnos vagy nem tudják, hogy hol van a jó ízlés határa, vagy szándékosan nem vesznek róla tudomást. Ugyan a YouTube már eddig is kismillió szabállyal próbálta moderálni a youtubereket, azonban most kénytelen volt újabbakat hozni a másokat becsmérlő, fenyegető, közösségek ellen uszító videósok miatt.

Forrás: Fancycrave.com / Pexels

Összesen három fontos szabály módosított a YouTube, elsőként is mostantól nem csak mások közvetlen, hanem burkolt fenyegetése is tilos. A közvetlen fenyegetésre példa, ha mondjuk egy videós azt mondja, hogy fizikailag bántalmazni fog valakit, ha találkozik vele az utcán. A közvetett fenyegetés az, ha mondjuk egy boxert markolászva azt mondja, hogy megbeszéli majd az illetővel a nézeteltéréseket, mikor találkoznak az utcán.

A kettes számú változtatás, hogy mostantól csatornatörlés járhat a zaklatási kampányokat folytatóknak, azaz mikor a videósok visszatérő jelleggel és rosszindulatúan sértegetnek egy személyt vagy egy csoportot. A videóikban elhangzó egyes sértegetések önmagukban még beleférhetnek a véleménynyilvánítási szabadságba, ám a mások kipécézése és folyamatosan ócsárlása összességében elég lehet a csatornájuk törléséhez.

Ez persze egy rendkívül szubjektív szabály, a YouTube illetékeseinek óvatosan kell bánniuk vele.

A harmadik szabály ennél tisztább: nem lehet másokat például a rasszuk, szexuális irányultságuk, vagy szexuális önmeghatározásuk alapján sértegetni. Konkrét példával élve egy bizonyos youtuber mostantól nem nevezhet „selypítős homokosnak" egy másik illetőt, akit eddig rendszeresen és előszeretettel inzultált ezzel.

Végül a YouTube bejelentette, hogy a jelenleginél több csatorna esetében fogja használni a potenciálisan offenzív kommentek automatikusan detektálására kitalált, gépi tanulást használó rendszerét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!