Mindent kibír, de vajon megéri az árát? Strapatelefon teszt

Cat S52, strapafon, ütésálló, teszt
Az átlagnál vastagabb és nehezebb. A kiképzést viszont jól bírja.
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok általában kényes jószágok: kifekteti őket a víz, a hideg, a meleg, vagy az, ha átmegy rajtuk egy autó. De csak általában! Vannak ugyanis olyan cégek, akik direkt arra is rengeteg energiát fordítanak, hogy elképesztően ellenálló mobilokat tegyenek le az asztalra, amelyek szinte mindent kibírnak.
Vágólapra másolva!

A célközösségük értelemszerűen elsősorban azok, akik terepen, üzemekben, kemény körülmények között dolgoznak, vagy sokat tartózkodnak a szabadban, ahol ezernyi veszély leselkedik a kínos masinákra. Tehát például az építőiparban tevékenykednek, az erdőt-mezőt járják, nagy antennákra kapaszkodnak fel, vagy épp ellenkezőleg, a földdel-kővel harcolnak, esetleg valamilyen zord üzemben töltenek sok időt.

Cat S52 Forrás: Origo

A Bullitt Mobile régóta foglalkozik strapatelefonok gyártásával, amelyeket Cat márkanév alatt dob piacra. A cég évek óta rendszeres időközönként színre lép egy-egy új termékkel, és kínálatukban már egy ideje az érintőképernyős, okos modellek is megtalálhatóak. Ilyen a Cat S52-is, amely a vállalat legkarcsúbb készüléke, megnéztük mit tud, mire jó, és érdemes-e megvenni!

Az ütéseket állja

Az tény, hogy az S52 eltávolodott a korábbi modellek rettenetesen funkcionálisnak tűnő, mord külsejétől, de ettől függetlenül még mindig meglehetősen vastag (~ 1 cm), és nehéz (212 gramm). A kávái bántóan vastagok, amiatt dizájnja a néhány évvel ezelőtti középkategóriás mobilokat idézik. A fémből készült gombok viszont masszívak, nem lötyögnek, és a csatlakozókínálat is megfelelő, hiszen az USB-C port, és a 3,5 mm-es fejhallgató-kimenet se hiányzik.

Az átlagnál vastagabb és nehezebb. A kiképzést viszont jól bírja Forrás: Origo

A Gorilla Glass 6 védőüveggel megtámogatott termék ellenáll a víznek, a pornak, a sónak kibírja, ha másfél méterről a betonra hajítják, jól tűri az extrém hideget és meleget, valamint a napsugárzást és a jegesedést is. Még egy autóval is ráálltunk, és akkor sem lett semmi baja, szóval tényleg egy masszív darabról van szó, amely valóban bírja a kiképzést, ezt a részét kipipálhatjuk a dolognak.

Telefonnak gyenge

Viszont a beépített hardver már szemráncolásra készteti az embert. A MediaTek Helio P35 processzor, a 4 GB RAM és a PowerVR Rogue GE8320 grafikus chip ma már bődületesen elavultnak számít, legalábbis egy ilyen árkategóriájú készülék esetében. A készülék egyszerűen nem elég gyors, legyen szó böngészésről, a levelek megnyitásáról, utcaképek vagy fotók nézegetéséről, vagy a navigációs szoftver beizzításáról. Az igazán teljesítményigényes alkalmazásokról, nagy felbontású videókról le kell mondani, amit maximálisan tolerál az ember egy olcsó mobil esetében, de itt nem.

Kültéri használatra tok nélkül is ideális Forrás: Origo

A kijelzője sem az igazi, hiszen az 5,65 inches 8 bites, 720 x 1440 képpont felbontású IPS LCD panel ma már eléggé harmadvonalbelinek számít, a 68 százalékos képernyő/készülékház arány pedig kifejezetten gyatra érték. A betekintési szög közepes, a fényerő is, ami csak azért meglepő, mert egy kültéri használatra is szánt eszköztől azt várná az ember, hogy minden kakaót ráadva kiégesse az agyát. A kontrasztosság megfelelő, de nem kiemelkedő, a színek viszont szépek, pontosak, természetesek. A mozgásmegjelenítés során elég gyengén teljesít, többször belefutottunk utánhúzásba, zajosodásba, vagy láttuk azt, hogy az objektumok körül vibráló aura tűnik fel.

Energia, kamera és hang

Az ember azt várná egy ilyen "harctéri" mobiltól, hogy olyan akksit pakolnak bele, amivel napokig ki lehet húzni.

Ehhez képest csak egy 3100 mAh kapacitású teleppel látták el, ami ma már csak átlagosnak számít.

Ebből fakadóan az üzemidő sem valami kiemelkedő, hiszen használattól függően 9-11 órával kell beérni. Fura? Igen! Érthetetlen? Igen!

A mostani trendekkel szembemenve a hátlapra is mindössze egy darab 12 megapixeles, gyenge fényérzékenységű kamerát építettek.

Napfényben lehet vele egészen jó képeket készíteni Forrás: Origo

Világosban lehet vele igen jó képeket lőni, de azért olykor megfigyelhető elmosódottság és beégés, sötétben pedig finoman szólva is közepesen teljesít: lehet vele értékelhető fotókat készíteni, de sokszor lesz zajos, kásás a végeredmény.

Sötétben viszont elég gyászos a teljesítménye Forrás: Origo

Beépített mikrofonja viszont szuper! Mindenféle probléma nélkül, tisztán közvetíti a beszédhangokat. Hangszórója közepes, a hangereje nem túl nagy, viszont cserébe semmilyen hanghibát nem tapasztalni.

Árazás! Megéri?

És ezzel el is értünk a legkényesebb ponthoz. A Cat S52 ugyanis 179 000 forintba kerül, ami a tudásához képest egyszerűen iszonyú sok pénznek tűnik. Ezért az összegért az ember ma már vehet egy remek, ennél sokkal jobb hardverrel, kamerarendszerrel és akkumulátorral felszerelt, vékony, könnyű és szexi telefont ÉS egy olyan tokot, ami mindent kibír.
Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!