Orosz appokat kell majd telepíteni a kütyükre

okostelefon smartphone telefonálás
Vágólapra másolva!
Persze csak Oroszországban, a mobilokra és a PC-kre is vonatkozik a törvény.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt már beszámoltunk a hírről, hogy az orosz törvényhozás le kíván csapni a külföldi szoftvercégek és webszolgáltatások dominanciájára: a helyi vállalkozások védelme érdekében előírná, hogy bizonyos típusú eszközöket orosz cégek appjaival előtelepítve kelljen árulni az országban.

Forrás: Kaboompics / Pexels

Most átment a törvény, várhatóan július elsejétől már csak olyan elektronikai eszközöket lehet majd árulni Oroszország területén, amelyeken megtalálhatóak a törvényileg előírt appok, ezek listáját eszközkategóriánként fogják meghatározni az illetékesek. A szabályozás többek közt az okostelefonokat, a táblagépeket, a laptopokat, az asztali gépeket, továbbá a szervereket is érinti.

Például könnyen előfordulhat, hogy az androidos eszközökön a megszokott Google és Facebook appok mellett a jövőben a Yandex keresőappja és a Vkontakte közösségi hálózat kliense is megtalálható lesz.

A törvény persze nincs híján a kritikáknak: egyesek a szabadpiaci folyamatokba való beavatkozást sérelmezik, míg mások magánszférával és adatvédelemmel kapcsolatos kifogásoknak adtak hangot; végső soron attól félnek, hogy állami megfigyelést tehetnek lehetővé a kötelezően telepítendő alkalmazások.

Végül érdekes, hogy a törvény szerint az eszközöket könnyebben kezelhetővé kell tenni az idősek számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!