Olcsón megúszta a YouTube zsarolója

youtube
YouTube
Vágólapra másolva!
Kisebb összegeket próbált kifenyegetni egyes videósokból.
Vágólapra másolva!

Hétköznapi jelenség az Egyesült Államok internetes szerzői jogi törvényével való visszaélés, ennek keretében a csalók, esetleg rosszindulatú vagy hanyag felek DMCA-panaszlevelek próbálnak tartalmakat töröltetni a különféle webhelyekről. A panaszlevelek számának kordában tartása érdekében a YouTube bevezetett egy három csapásos rendszert, amelynek keretében automatikusan törli a rövid időn belül három DMCA-s törlési kérelmet kapott csatornákat.

YouTube Forrás: Fancycrave.com / Pexels

Ezzel már a piti internetes csalók is elkezdtek visszaélni: hamis kérelmeket adnak be egyes csatornák ellen, és megzsarolják a készítőiket, hogy ha nem fizetnek ki egy bizonyos összeget, akkor újabb hamis szerzői jogi követelésekkel töröltetik a csatornáikat.

A zsarolás miatt a YouTube nemrég pert indított az Egyesült Államok Nebraska államában élő Christopher Brady ellen, a férfi paypales utalás esetén 150 dollárt, míg bitcoinos fizetés esetén 75 dollárnak megfelelő kriptovalutát követelt az áldozataitól. Nem világos, hogy sikerült-e pénzhez jutnia a csalással.

A per hírét nagy örömmel fogadták a youtuberek, hiszen a férfi ellen indított eljárás sok hasonló csaló kedvét elveheti a praktizálástól.

Ugyan a Brady által elkövetett zsarolás konkrétan bűncselekmény, de a feljelentése helyett a YouTube csak egy polgári pert kezdeményezett ellene a DMCA-val való visszaélés miatt, ráadásul gyorsan ki is egyezett a férfival:

egy nyilvános bocsánatkéréssel, továbbá 25 ezer dollár kártérítés kifizetésével megúszta a kalandot.

Ebből fakadóan tárgyalási szakaszba sem fog eljutni az ügy. Ugyan a 7,5 millió forintnak megfelelő összeg az USA-ban is nagyon sok pénz egy átlagember számára, azonban nyugodtan kijelenthető, hogy a YouTube illetékeseit nem érdekelte az alkotók megvédése és a példastatuálás, csak minél gyorsabban és olcsóbban le kívánták zárni a költséges jogi eljárást.

A peren kívüli megegyezés ellenére Bradyt persze feljelenthetnék a megzsarolt youtuberek, de jó esély van rá, hogy ez nem fog megtörténni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!