Óriási mobilszámlát generáltak a vándorló sasok

pusztai sas mobil jeladó vándorlás sms
Az egyik sas a mobiljával
Vágólapra másolva!
Adományokon keresztül és a szolgáltató segítségével rendeződött az ügy.
Vágólapra másolva!

Orosz kutatók felfedezték, hogy nem csak a tinik mobilozási költségeit kell folyamatosan követni, valójában a vándorló pusztai sasokban sem szabad megbízni. A novosibirski vadon élő állatok rehabilitációs központjának kutatói és önkéntesei jelenleg tizenhárom madarat figyelnek a hátukra erősített, napelemes „mobilokon" keresztül, a kütyük bizonyos időközönként SMS-ben elküldik nekik a veszélyztetett állatok aktuális GPS-koordinátáit.

Az egyik sas a mobiljával Forrás: Russian Raptors Research and Conservation Network

A kutatási projekt célja a madarak vándorlási útvonalainak a feltérképezése, plusz a kutatók műholdas fotókon megnézik, hogy találtak-e maguknak biztonságos helyet a téli hónapokra.

A legtöbb sas az elvárt módon viselkedett, azonban akadt köztük néhány bajkeverő, a messze legdrágábbnak Min bizonyult. Az állat Kazahsztánban töltötte a nyarat, azonban a tartózkodási helye tipikusan kívül esett a mobilhálózatok hatósugarán, így rengeteg SMS halmozódott fel a mobiljában. A vándorlás kezdetekor az állat Iránba repült, majd ott az első mobilhálózat hatósugarába érve egy füst alatt az összes addig felhalmozódott SMS-t elküldte a kutatóknak.

A sasok útvonalai Forrás: Russian Raptors Research and Conservation Network

A problémát az jelenti, hogy amíg a Kazahsztánból küldött SMS-ek darabja 15 rubel (70 forint), addig az Iránból küldötteké 49 rubel (227 forint), így a hirtelen elküldött rengeteg SMS-sel Min

egyedül felélte a sasok követésére összesen rendelkezésre álló büdzsét.

A kutatók erre pénzgyűjtésbe kezdtek a Vkontakte közösségi hálózaton, összesen 100 ezer rubelt (464 ezer forintot) kívántak összegyűjteni. Az adománygyűjtő akció sikeresnek bizonyult, még a hírekbe is bekerült, így ki tudták fizetni a tartozást. Később a kutatók által használt Megafon mobilszolgáltató megígérte, hogy visszatéríti Min iráni SMS-einek az árát, plusz kitalál egy különleges tarifát, hogy olcsóbbá és kiszámíthatóbbá tegye a vándorló sasok követésének a költségét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!