Rasszista volt az egészségbiztosítási algoritmus

nurse doctor consultant stethoscope digital tablet tablet computer touchscreen technology healthcare medicine hospital occupation bed ward visit care scrubs patient waist up three people horizontal staff friendly reassuring talking discussing together wor
31021510 - nurse with digital tablet talks to woman in hospital bed
Vágólapra másolva!
Rossz metodológiával dolgozott a kockázatelemző rendszer.
Vágólapra másolva!

Egyre gyakrabban okoznak problémát a rassz tekintetében vegyes társadalmakban az embereket valamilyen módon kategorizálni próbáló algoritmusok. A Science magazinban publikált friss kutatás egy újabb súlyos problémára mutatott rá: az egyik jelentős egyesült államokbeli egészségbiztosító vállalat kockázatelemző algoritmusa drámaian csökkentette azon afroamerikai ügyfelek számát és arányát, akiknek az ellátására hajlandó volt extra anyagi támogatást biztosítani a cég.

Forrás: Shutterstock

A problémát az jelentette, hogy az algoritmus elsősorban az egészségügyi ellátásra korábban elköltött pénz mennyisége alapján osztogatta a kockázati pontszámot. A feketék általánosságban véve továbbra is számottevően szegényebbek a fehéreknél, ami miatt kevesebbet tudnak direkt és indirekt módon az egészségükre költeni, így nagyobb eséllyel lesznek egészségügyi problémáik.

A jelenség vége az lett, hogy a meglehetősen egészséges fehérek és a sokkal többet betegeskedő feketék ugyanolyan kockázati értékelést kaptak a rendszerben, így drámaian csökkent a plusz támogatásra jogosult afroamerikaiak száma.

A négyfős kutatócsapat segített az algoritmus javításában, a korábbi egészségügyi költségek helyett olyan indikátorokat vezettek be, mint a például az „aktív krónikus állapotok", vagy az „elkerülhető költségek". A javított kockázatelemző rendszer a biztosítottak tényleges egészségügyi állapotára próbálja alapozni a pontok osztogatását, nem pedig indirekt módon az általuk elkölthető pénz mennyiségére.

Persze az új rendszer is távol áll a tökéletestől, de a változtatások után az extra támogatásra jogosult afroamerikaiak aránya 17,7 százalékról 46,5 százalékra lőtt ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!