Ilyen, amikor egy notebooknál rámennek a használhatóságra

MSI, notebook, laptop, teszt
Nem forrósodik át még akkor sem, ha teljes fordulatszámon pörög a hardver.
Vágólapra másolva!
A tajvani MSI notebook kínálatában is szerepet kapnak azok az első látásra szürke, visszafogott darabok, amelyeknél mindent annak rendeltek alá, hogy a legkényelmesebben, a leghosszabb ideig lehessen őket használni. Ezen család egyik tipikus képviselője az év elején bemutatott, Prestige családba tartozó PS63!
Vágólapra másolva!

Itt a TechBázisnál szeretjük az ilyen funkcionális masinákat, szóval az elvárások nagyok voltak, lássuk, hogy megfelelt-e ezeknek.

Dizájn

Nincsenek hatalmas légbeömlők, villogó LED-ek, se csillogó zsanérok, hiányzik a díszléc is, de hát ezzel az égegyadta világon semmi baj nincsen! A sötétszürke PS63 a letisztultság kvintesszenciája a sötétszürke burkolatával, az éleken végigfutó kékes fényezéssel, a rendkívül vékony, 15,6 mm-es készülékházzal, és a képernyőt övező keskeny kávákkal. Szerintünk nagyon jól néz ki, nyugodtan be lehet vele ülni egy komoly üzleti tárgyalásra épp úgy, mint egy kávézóba, prezentációra vagy egy előadásra. A súlya alig karcolja felülről a másfél kilót, hiszen 1,6 kg a súlya, ezáltal az ultrahordozható kategóriába tartozik, hiszen nagyon könnyen hurcolászható.

MSI Prestige PS63 notebook. Forrás: Origo

Manapság divatos lehagyni a notebookokról a kártyaolvasót, de szerencsére ezt innen nem spórolták le. Emellett található rajta két USB 3.1 mellett egy-egy HDMI 1.4, USB 3.1 Type-C és egy fejhallgató-mikrofon kombó csatlakozó is. Azt nem mondanánk, hogy dobtunk egy hátast az interfész kínálat gazdagságától, de e téren azért hozza a kötelezőt.

Szuper akksi, közepes hang

A termék egyik nagy fegyvere a remek akkumulátora, hiszen egy 82 Wh-s telep került bele. Ez ebben a méretkategóriában kiemelkedően nagy kapacitásnak számít, ami az üzemidőn is meglátszik, hiszen egy töltéssel akár 16 órán keresztül is használható marad a masina. Remek! Mint ahogyan a szigetes rendszerű klaviatúra is jól sikerül. A gombok kellően stabilak, érzékenyek, méretük és a nyomásút megfelelő, így hosszú órákon át viszonylag kényelmesen lehet püfölni. A háttérvilágítás sem hiányzik, ezáltal sötétben is jól használható marad, nem kell vaksin hunyorgatni, hogy megtaláljunk egy-egy funkciógombot mondjuk. Ez utóbbiak révén a szokásoknak megfelelően azonnal módosítható a fény- és hangerő, és kikapcsolható a tapipad, hogy csak néhány fontos példát említsünk.

A billentyűzet háttérvilágítást kapott, így sötétben is jól használható. Forrás: Origo

És ha már szóba került: Az egérpad az átlagosnál jóval, 35 százalékkal nagyobb lett, ezáltal könnyebben elérhető, és a megszokottnál komfortosabban és sokoldalúbban használható. Azt érdemes megjegyezni, hogy az egérpadon helyezték el az ujjlenyomat olvasót is, ami jól működő, és igen hasznos biztonsági funkció. A termék megkapta az MSI Cooler Boost 3 hűtőrendszert, amely dupla ventilátort és három aktív hőelvezető csövet tartalmaz. Némi melegedés ennek ellenére tapasztalható akkor, ha maximális fordulatszámon pörög a hardver, de azért nem forrósodik át elviselhetetlenül a készülékház.

Nem forrósodik át még akkor sem, ha teljes fordulatszámon pörög a hardver. Forrás: Origo

A beépített hangrendszer viszont miatt viszont már senki sem fog örömtüzeket gyújtani: A két darab 2 wattos rejtett hangsugárzó elég vékonka megszólalást produkál. A hangminőség filmezéshez és játékhoz bőven elmegy, bár azért a dobozszerű hangzás már itt is feltűnő, de zenehallgatáshoz már muszáj rádugni valamilyen külső hangcuccot. Még egy mobil Bluetooth hangsugárzó is csodálatosnak fog tűnni mellette sajnos.

Képernyő

A 15,6 hüvelykes képátlóval bíró kijelző Full HD felbontású, és bevonták valamilyen speciális anyaggal, ami hatékonyan oszlatja el a zavaró, becsillanó külső fényt. A LED háttérvilágítású LCD megjelenítő maximális, 350 nites fényereje elég ahhoz, hogy akár kültéren is be lehessen vetni, de ilyenkor a tónusok már nagyon fakónak tűnnek. A termék képes az sRGB színtér száz százalékának lefedésére, aminek révén akár grafikai munkára is használható. A tónusok egyébként normális beállításoknál szépek, természetesek, de a képalkotási technológiából fakadóan nem ragyognak olyan markánsan és élesen, mint amit egy OLED panelnél tapasztalhatunk.

Szuper kis gép! Forrás: Origo

A betekintési szög hibátlan, még akkor sem kezdenek el fakulni, invertálódni az árnyalatok, ha oldalról tekintünk a képernyőre. A mozgásmegjelenítés során sem tapasztaltunk anomáliákat, nem futottunk bele szellemképesedésbe, szőrösödésbe és utánhúzásba sem. A háttérfény eloszlása megfelelően egyenletes, így a zavaró, úgynevezett felhősödés effektus nem jelentkezett.

Teljesítmény

Törékenynek tűnik az MSI Prestige PS63, de nem egy gyenge legény, hiszen remek hardverrel tömték ki például a nálunk járt változatot. A 8. generációs Intel i7 processzor, a 8 GB RAM, a dedikált NVIDIA GeForce GTX 1650 és az integrált Intel UHD Graphics 620 videókártyák által produkált teljesítmény figyelemre méltó. Ezáltal a termék kisebb kompromisszumokkal gyakorlatilag minden feladat ellátására alkalmas. Futnak rajta a legújabb játékok, lehet vele videót vágni, képet szerkeszteni, nagy adatbázisokat összerakni, vagy nagy felbontású fotókat illetve videókat nézegetni. Az alkalmazott SSD adattárolónak köszönhetően az alkalmazások betöltése villámgyors, és a futtatásuk során sem tapasztaltunk zavaró akadozást, szaggatást. A gépet nyugodtan oda lehet tenni az üzleti vagy gamer notebookok mellé, csalódást nem fog okozni!

Értékelő

A kissé ványadt hangrendszer az MSI notebookjának egyetlen gyenge pontja, de hát ez egy olyan terület, ahol ma még szinte minden hordozható számítógép elvérez. Viszont a kijelzője remek, akárcsak a billentyűzet és az egérpad.

A hardver által produkált teljesítmény osztályon felüli épp úgy, mint az akkumulátor

amely kiváló üzemidőt produkál. Sajnos mindennek megvan az ára is, szó szerint, hiszen még a legalapabb konfigurációval is a drágább laptopok közé tartozik (400 000 Ft felett indul), de a tudását elnézve megéri az érte elkért pénzt!