Csökkenhet a Chrome memóriaéhsége

samsung tablet táblagép google chrome
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A sok fület használóknak kedvez a legújabb fejlesztés.
Vágólapra másolva!

Számos fronton kritizálható a Google Chrome, az általunk egyik leggyakrabban hallott panasz, hogy moderált mennyiségű megnyitott fül esetén is több gigabájtnyi rendszermemóriát visz el a böngésző. A probléma rendkívül bosszantó a kevés memóriával rendelkező számítógépeken, és persze azoknak felhasználóknak, akik a böngészővel párhuzamosan más memóriaigényes alkalmazást is futtatnának.

A kép csak illusztráció Forrás: PhotoMIX Ltd. / Pexels

A Chrome rengeteg folyamatot használó biztonsági modelljéből fakadó problémával nem tud érdemben mit kezdeni a Google, bár még 2015-ben beépített egy mechanizmust a böngészőbe, amely kevés szabad memória esetén törli a rendszermemóriából a régóta a háttérben lévő füleket,

azaz suttyomban bezárja azokat.

Ez sok memóriát szabadíthat fel, viszont van két nagy hátránya: egyrészt a memóriából törölt fülekre való visszaváltáskor újból be kell tölteni a bennük lévő weblapokat, másrészt pedig a böngésző nem tud a bezárt fülekből érkező értesítéseket megjeleníteni.

Nem képes szólni mondjuk a beérkező üzenetekről, ha chatoldalt zár be automatikusan a Chrome.

A Google programozói jobb híján most a memóriatörlés agresszívabbá tételével kísérleteznek: a Chrome 79 fejlesztői verziójában már bekapcsolható, hogy az 5 perce a háttérben lévő füleket automatikusan törölje a memóriából a böngésző. Szerencsére kitaláltak egy megoldást a chates példával illusztrált problémára: a memóriából törölt füleket a Chrome 15 percenként újratöltheti 10 másodpercre, így megjelenhetnek az esetleges értesítéseik.

Az automatikus fülkezelés agresszívabbá tétele egyelőre nem vehető biztosra, a következő hónapokban még kitalálják az illetékesek, hogy mennyire jó ötlet a most tesztelt elképzelés elérhetővé tétele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!