Call of Duty: Mobile - telefonba költözött a háború

Call of Duty: Mobile, játék, háború, teszt
Call of Duty: Mobile
Vágólapra másolva!
Az ezredforduló táján fénykorukat élték a második világháborús témájú videojátékok. A rengeteg program között ott figyelt a Call of Duty névre hallgató alkotás is, amely túl tudott lépni a saját árnyékán és mára komoly háborús szériává nőtte ki magát. A számítógépen és a konzolon megjelent folytatások között már vannak olyanok, amelyek hidegháborús környezetben, manapság vagy éppen a jövőben játszódnak. De a lényege mindegyiknek ugyanaz: fogni egy fegyvert és harcolni!
Vágólapra másolva!

A széria némiképp meglepő módon sokáig távol tartotta magát a mobil platformokról, de 2019 őszén megtört a jég. Megjelent a beszédes nevű Call of Duty: Mobile, mi pedig rávetettük magunkat, hogy mit nyújt telefonon a világ legnépszerűbb lövöldözős játéka.

Kezdjük a leglényegesebbel: Ingyen van!

Tehát a játékot nem kell megvenni, nincs előfizetési díj sem. Természetesen van rá lehetőség, hogy mikrotranzakciók keretein belül rendes pénzt költsünk, például jobb felszerelésre, vagy látványos extrákra, de enélkül is lehet boldogulni.

Grafika & Hang

Hiába számít kiemelkedőnek a mai mobilos mezőnyben ez a látványvilág, aki mostanában játszott PC-n vagy konzolon Call of Duty játékkal, az biztos, hogy húzni fogja a száját. Az animációk ugyanis kicsit kacskák, a mozgó objektumok pedig nem illeszkednek organikusan a háttérbe, így az összhatás kicsit természetellenes. Az effektek, a textúrák és az egyes tárgyak is minimalisták, mozgó elemek, állatok nincsenek, így a környezet steril és élettelen. Az érzés továbbra is olyan, mintha mondjuk egy 2001-2002 körül készült számítógépes játékkal játszanánk, szóval e téren a CoD-nak nem sikerült szintet lépni. Persze valahol érthető a dolog, hiszen a fejlesztőknek gondolniuk kellett a gyengébb hardverrel ellátott készülékekre is, hiszen érhető okokból azt szeretnék, ha minél szélesebb rétegek számára elérhetővé válna az alkalmazásuk.

Call of Duty: Mobile Forrás: Origo

A hangok viszont hibátlanok, és nagyot dobnak a hangulaton! Oké, azt nem tudjuk, hogy VALÓBAN milyen az, amikor a fülünk mellett csapódik be egy lövedék, robban fel egy gránát, de kellően hitelesnek tűnik minden.

Irányítás

Az irányításban semmi forradalmit nem kínál a program, a fejlesztők maradtak a már jól bevált megoldásoknál. Bal kézzel lehet mozogni, jobbal pedig lőni/tárat cserélni/gránátot hajítani/ugrálni/guggolni stb. azzal, hogy az ember a megfelelő piktogramra tapicskol. A játék vezérlésébe hamar bele lehet jönni, a grafikus kezelőfelület is átlátható, viszonylag hamar meg lehet találni mindent.

Csak multi, RPG elemekkel

A mobilos verzió azon Call of Duty játékok sorát erősíti, amelyben nincsen egyjátékos kampánymód sztori, hanem az egész a multiplayerre van kihegyezve. Azaz élő, hús-vér emberekkel kell együtt nyomnunk pár perces, vagy maximum negyed órás menetekben. Tehát aki komoly háborús történetre vágyik nagy csattanókkal, az csalódni fog.

A grafika nem rossz! Forrás: Origo

A manapság kötelezőnek számító szerepjátékos beütés sem hiányzik. Azaz egy totál zöldfülű bakával kezdünk, akinek a kezébe nyomnak egy nyamvadt rohamkarabélyt. Minél többet játszunk, annál több tapasztalatot szerzünk, aminek során szintet lépünk. Ezt követően pedig már válogathatunk a fegyverek között, fejleszthetjük azokat, és akár többet magunkkal cipelhetünk. Ez jó húzás volt, hiszen fejlődni mindenki szeret, és ez folyton inspirálja az embert, hogy újra és újra belevágjon a háborúba.

Játékmódok

Több játékmód közül választhatunk, amelyek között megtalálható a Mindenki Mindenki Ellen, Csapatok Egymás Ellen, Objektumok Védelme És Elfoglalása, illetve az úgynevezett Battle Royale opció is. Ez utóbbinál ledobnak egy szigetre egy szál bicskával, amelyen a játéktér folyamatosan csökken. Először felszerelést kell keresnünk, aztán a végére pedig likvidálni mindenki mást. Szóval választék van, biztos mindenki talál magának olyan opciót, ami passzol az ízléséhez.

Jó vele játszani?

És végül a legfontosabb: Nagyjából két hete nyüstöljük napi szinten a CoD mobil verzióját, és ennek alapján azt kell mondanunk, hogy alapvetően teljesen rendben van az egész. Ha az ember egy kicsit összeszedi magát, nem rohan fejetlenül a falnak, nem csinál ostobaságokat (például nem kezd egy mesterlövészpuskával a kezében kis szobákban rohamozni), akkor nagyon könnyen érhet el sikereket. Nyilván nem annyira realisztikus, mint amit a komolyabb PC-s vagy konzolos verziók kínálnak, a pályák sem annyira komplexek, de úgy érezzük, hogy amit lehetett, azt kihozták a mobilos verzióból.

A helikopteres támogatás sem hiányzik. Forrás: Origo

Most még az addikciós fázisban vagyunk, szóval bármikor tudnánk vele játszani egy menetet, a kérdés csak az, hogy meddig. A játék kiadója, az Activision mindenesetre folyamatos fejlesztéseket és újdonságokat ígér, például a játékmódok kibővítését. Erre azért szükség is lesz, mert az már most látszik, hogy a mostaniak között vannak zsákutcának tűnő dolgok. Egy szó, mint száz: A Call of Duty: Mobile egy király darab, aki szereti az ilyen stílusú játékokat, annak bátran ajánljuk!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!