Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kipróbáltuk, hogy mit tud a legolcsóbb QLED televízió

Samsung,m QLED, tévé, teszt, Q60R
Samsung Q60R.
Vágólapra másolva!
A Samsung Q60R a belépő szintet képviseli a vállalat prémium kategóriájú televíziói között, lássuk, hogy mit takar ez!
Vágólapra másolva!

Belépő QLED

2019-ben a világ televíziós piacát uraló Samsung továbbra is a QLED képalkotási technológiát részesíti előnyben a nagy tudású, innovatív modelleket tömörítő felső kategóriában. Az eljárás egyik előnye a rivális OLED-hez képest, hogy lehetővé teszi már most kisebb tévék előállítását is, tehát az ezt alkalmazó vállalatoknak nagyobb rugalmasságot biztosít a termékpaletta kialakításakor, és értelemszerűen szélesebb vásárlói réteg elérését biztosítja. Ezt tökéletesen alátámasztja a Q60R család, amelynek legkisebb tagja mindössze 43 inches, legnagyobb pedig 82", tehát a választék a mini szobákban is vidáman elhelyezhető "apróságtól" a hatalmas gigászig terjed. Mi ezúttal az arany középútra léptünk, hiszen a 65 hüvelykes változatot tesztelhettük le.

A Q60R egyébként a QLED modellek között a belépő szintet képviseli, így tehát ez a legolcsóbb idei QLED széria.

Képminőség

Kezdjük a legfontosabbal, hiszen kapcsolódó szolgáltatások ide vagy oda, azért még mindig alapvetően az számít, hogy mit látunk a képernyőn. A kvantumpontos QLED eljárás papíron minden korábbinál tisztább tónusokat, azaz nagyobb színpontosságot garantál, és ez ezúttal is bebizonyosodott. A koloriméter nevű műszerrel végzett méréseink arról tanúskodtak, hogy az árnyalatok megfelelő beállításoknál annyira kis mértékben térnek el a standardokban lefektetett szabványoktól, ami szabad szemmel gyakorlatilag nem is vehető észre. Ez pedig magyarra lefordítva azt jelenti, hogy gyakorlatilag azt látjuk a képen, amit a filmek, sorozatok készítői megálmodtak, vagy sportközvetítéseknél, magazinműsoroknál a kamera "lát". A modell egyébként támogatja a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését is, de mivel a maximális fényereje "csak" 800 nit, ezért ez a hatás nem olyan látványos, mint amit az e téren jobban teljesítő termékek produkálnak. De ettől függetlenül a HDR megvan, látható, szóval, aki hozzáfér ilyen típusú filmekhez, videókhoz és/vagy játékokhoz, az ezzel a készülékkel is számolhat.

Samsung Q60R. Forrás: Origo

A tv természetesen 4K felbontású, azaz képes a jelenlegi legjobb tv-adások, online streamek és filmek visszaadására. A 4K-ban rejlő erőt elméletileg akkor is ki tudnánk használni, ha Full HD vagy HD tartalmat nézünk, hiszen a modellt ellátták egy úgynevezett felskálázó eljárással, amely képes a részletesség feljavítására különféle trükkös algoritmusok révén. Azonban hiába volt aktív ez a szolgáltatás, látványos, érdemi különbséget nem produkált az eredeti anyag minőségéhez képest.
Jelenleg a tévéknél az egyik legkritikusabb pont a mozgásmegjelenítés, hiszen sok drága modellnél megfigyelhető ronda akadozás, vagy az egyes objektumok duplikálódása, ami nagyon zavaró lehet. Viszont a Samsung Q60R esetében semmi ilyesmit nem tapasztaltunk, pedig küldtünk rá játékot, satnya tévéműsort, Netflix sorozatot és Blu-ray filmet is.

A képminőség remek! Forrás: Origo

Ráadásul vésztartaléknak még mindig ott van a varázsfegyver, azaz az úgynevezett interpolációs technológia, amely a tv képfeldolgozó chipje által megalkotott virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, így teremtve meg a folyamatosabbnak tűnő mozgás illúzióját. A régebbi QLED tévéknél bizony kisebb problémát okozott a gyatra betekintési szög, azaz, hogy ha valaki nagyon oldalról, kiszorított pozícióból nézte a képernyőt, akkor azt tapasztalta, hogy a színek fakulni kezdtek. Ezt a hibát viszont mostanra sikerült kiküszöbölni, hiszen a többi idei Samsung QLED televízióhoz hasonlóan a Q60R nem produkálta ezt a zavaró jelenséget. Mint ahogyan a nagy rivális OLED tévék egyik legnagyobb rákfenéjétől, a beégéstől sem kell tartani, hiszen a QLED készülékek ettől maximálisan védve vannak.

Alap hangrendszer

A felső kategóriában nem ritka, hogy külön basszus hangszórókat építenek a tévékbe, azonban ezeket innen kispórolták, és csupán két, rejtett, 10 wattos hangsugárzóval látták el. Ennek megfelelően a hangminőség nem valami nagy szám, a mélyekből alig hallani valamit, a dinamika, mint olyan nem létezik. Az tény, hogy hanghibákat sem hallottunk, de hát azért ez ma már a minimum még a legolcsóbb televízióktól is.

Okostévé

A Samsung az elsők között lépett színre okostévékkel, és a vállalat azóta is kitart a saját fejlesztésű rendszerek mellett. E televízióba is a házon belül készülő, Tizen Smart Hub nevű megoldás került. A grafikus kezelőfelülete túlzsúfolt, átláthatatlan, sok időbe telik, míg az ember megszokja a használatát, és még így is sokszor bosszankodni fog, mert lesznek olyan funkciók, amelyek a megszokottnál csak körülményesebben érhetőek el. De azért ez nem akkora probléma, simán túl lehet élni. Pláne, hogy a rendszer kellően gyors és stabil, és még magyarul is tud. A Tizen Smart Hubon keresztül elérhető közel kétszáz internetes alkalmazás, amelyek között megtalálhatóak a manapság iszonyatosan népszerűnek számító online stream appok, tehát a Netflix, a HBO Go vagy az Amazon Prime, illetve a YouTube és a böngésző sem hiányzik.

A Samsung saját fejlesztésű Tizen Smart Hub okostévé rendszerét használja. Forrás: Origo

A készülék megkapta a Samsung egyik csodafegyverét, azaz a Bixby nevű mesterséges intelligencia technológiát, amely jó pár extrát tartogat. Például ennek révén a tv vezérelhető parancsszavakkal, és minden korábbinál mélyebb, részletesebb hangalapú internetes keresésre is mód nyílik, hiszen gyakorlatilag lehet beszélgetni a termékkel. Emellett a Bixby révén egy nagyobb okos otthon rendszerbe köthető a televízió, amelyen keresztül így irányíthatóvá és ellenőrizhető a többi integrált termék.

Dizájn

A Samsung korábban híres volt arról, hogy nagyon ráfeküdt a tévék dizájnjára, de az utóbbi időben láthatóan megváltozott a felfogás, és a különféle trükkös formai elemek helyett inkább a minimalizmusra, egyszerűségre koncentrálnak.

Dizájn terén sok extrát nem kínál. Forrás: Origo

A sorból a Q60R-sem lóg ki, amely meglehetősen jellegtelen külsővel bír, hiszen ezeket a kis talpakat, szögletes kávákat már számtalan tévénél láttuk. A csatlakozókínálat megfelelő, hiszen a ki- és bemenetek révén egyszerűen és gyorsan rádugható házimozi szett, sztereó hangfalpár, soundbar, asztali médialejátszó vagy egy játékkonzol is a készülékre.

Mérleg

Azt talán túlzás lenne mondani, hogy Samsung Q60R egy fapados QLED tévé lenne, hiszen a kép minősége remek, és egy csomó kiegészítő szolgáltatás is megtalálható benne. De az tény, hogy a márka csúcsmodelljeinél megismert jó pár extra innen hiányzik. Ilyen például a mélysugárzós hangrendszer, vagy a csatlakozókat tartalmazó külső doboz, és a maximális fényerő is kisebb, mint azoknál. De ezek a karcsúsítások az árán is meglátszódnak, hiszen lényegesen olcsóbb (360 000 Ft), mint nagyobb tudású rokonai. Mindent összevetve jó kis készülék ez, amely pont a jó ár/érték aránya miatt akár komoly sikereket is arathat!
Még több információ a termékről a hivatalos honlapon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről