Ezekre érdemes odafigyelnünk, ha új mosógépet vásárolnánk

MI, AI, LG, okos otthon, smart home
A mosógép is képes elindulni pont úgy, hogy akkor legyen kész, mire hazaérünk – kiteregetni sajnos még nekünk kell.
Vágólapra másolva!
Ha valami biztos, az az, hogy mosógépet nem egy évre vásárol az ember. Egyrészt nem is olcsó mulatság, másrészt pedig az egész folyamat egy csomó kellemetlenséggel jár, kezdve attól, hogy ki kell választani a megfelelő darabot, azon át, hogy valamit kezdeni kell a régi darabbal, egészen odáig, hogy be is kell üzemelni az új gépet. Szóval érdemes jól megfontolni, hogy mikor, milyet választ az ember, hiszen a választék óriási, és mi pont ebben próbálunk most segítséget nyújtani.
Vágólapra másolva!

Szabadon álló vagy beépített?

A beépített, azaz különféle bútorokba integrálható modellek hagyományos készülékházzal, burkolattal nem rendelkeznek, belőlük mindössze a frontfelület látszik. Azaz jobban el lehet őket "dugni", így megjelenésük elegánsabb. Viszont nem lehet őket csak úgy magukban betenni a sarokba, vagy a fürdőszoba közepére, és egyáltalán nem mozgathatóak rugalmasan, rettenet komplikált az áthelyezésük.

A szabadon állók tehát egyszerűbben kezelhetőek, viszont esztétikai szempontból nem annyira megnyerőek, ugyanis nem lehet őket elrejteni.

Felültöltős vagy elöltöltős?

Az elöltöltős egyébként egy kicsit kényelmesebb, mert a felültöltősből kicsit kényelmetlen kiszedni a ruhákat, viszont ezeket olyan helyeken is lehet használni, ahol a rivális megoldásnak egyszerűen nincs elég helye.

Az elöltöltős mosógépeknek megvannak a maguk előnyei Forrás: Origo

Alapvetően a mosás minőségében nem lenne szabad különbségnek lennie abban, hogy hol teszi be az ember a ruhát a dobba, felülről, vagy oldalról. Szóval egy minőségi felültöltős mosógép is képes igen jó mosási teljesítményt produkálni. Az élettartama pedig hosszabb is lehet, hiszen a dobot itt mindkét oldalról fel lehet függeszteni, ami kevesebb megterhelést jelent a csapágyak számára, mint az elöltöltős megoldás.

A felültöltős mosógépeknek van létjogosultsága Forrás: Origo

De az is tény, hogy a prémium, luxy, különféle csilivili extrákkal felvértezett masinák csak az elöltöltősök között találhatóak meg, szóval, ha valaki ilyesmiben gondolkodik, akkor az korlátozza a lehetőségeit.

Jók a kompakt mosógépek?

És ha már a helyhiánynál tartottunk. Az elöltöltős mosógépek jellemzően 60 centiméter mélyek, viszont akad néhány keskeny, sőt keskeny ÉS alacsony modell is a piacon. Ezek értelemszerűen jóval kisebb helyre beférnek, viszont cserébe kevesebb ruha pakolható beléjük, és sokszor az energiahatékonysági mutatóikban is elmaradnak hagyományosabb társaiktól

A mosógépválasztás komoly döntés! Forrás: Origo

Viszont a mosási teljesítményüket illetően nem érheti szó a ház elejét, azaz ugyanolyan szépen kitisztítanak mindent, mint méretesebb társaik, és a programválasztékuk is megfelelő általában.

Centrifuga-fordulatszám

Ez az egyik, ha nem a legfontosabb jellemző egy mosógépnél, úgyhogy érdemes rá kiemelt figyelmet fordítani. Ez a fordulat/perc értékben megadott mutatószám arra utal, hogy a dob egy perc alatt mennyit forog a centrifugálás során, amikor is a vizet szó szerint kipréselik a betett anyagokból a centripetális erő segítségével.

Értelemszerűen minél nagyobb ez az érték, annál szárazabb lesz a ruha, mikor kivesszük a mosógépből.

Ha valakinek nincs lehetősége arra, hogy a szabadban teregessen, hanem muszáj a szobában fellógatnia a göncöket, akkor olyan gépet válasszon, amelynek a maximális fordulatszáma legalább 1200 rpm, egyébként vizesen fogja kipakolni a ruháit, ami miatt azok könnyen dohossá válhatnak, másrészt a nedves levegő segíti a penész elterjedését a szobában, lakásban.

Mosási kapacitás

Ez szintén egy nagyon lényeges paraméter! Azt jelzi, hogy egy gép hány kilogramm száraz ruha makulátlan megtisztítására képes. Érdemes rá odafigyelni, mert ez egyrészt hatással van a méretre, másrészt, ha túl nagyot választunk, akkor nem tudjuk kihasználni, és a szükségesnél több energiát és vizet használunk el, ha pedig túl kicsit, akkor pedig többször kell mosnunk, ami szintén rossz hatással van az áram- és vízszámlánkra.

Érdemes végiggondolni, mekkorát szeretnénk... Forrás: Origo

Mindenkinek az igényeihez tökéletesen passzoló általános érvényű szabály nincs, azt lehet mondani, hogy az egyedülállóknak általában elég a 6 kg-os kapacitás. Párok jó, ha legalább 7 kilogrammal számolnak, egy 3-4 fős családnál 8 kg a minimum, a nagycsaládosok pedig 10 kilogrammos kapacitás környékén nézelődjenek.

Programok

A mai modern gépek mindegyike tartalmaz pár előzetesen konfigurált programot, amelyeket különféle típusú ruhaneműkhöz optimalizáltak. Így eltérnek egymástól a hőfok, az időtartam és a centrifuga intenzitásában, valamint akadnak köztük olyanok, amelyek többször is átöblítik a betett ruhákat.

A programkínálat fontos szempont Forrás: Origo

Viszont vannak olyan felhasználók, akiknek speciális igényeik vannak, például allergiásoknak szánt, vagy különösen kímélő, esetleg speciális anyagokhoz kialakított programokra van szükségük. A vásárlás előtt emiatt érdemes alaposan számba venni a felmerülő igényeket, és ha szükséges, olyan gépet kell választani, amely adott esetben már előzetesen tartalmazza a kívánt programokat, illetve lehetővé teszi, hogy ezeket később a felhasználó feltöltse a készülékre.

Okosmosógép

Az elmúlt években már felbukkantak olyan mosógépek is, amelyek integrálhatóak egy okosotthonrendszerbe és/vagy távolról vezérelhetőek. Ez alapvetően egy kényelmi funkció, ami lehetővé teszi, hogy akkor indítsa el valaki a mosást, ha nincs otthon. Ennek köszönhetően nem fogja zavarni a zaj, és arra is lehetősége van, hogy már frissen tisztított ruha várja, mikor hazaér. A legtöbb okosmosógép azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználó később saját igénye szerint programokat töltsön fel rá, illetve a masinák képesek arra, hogy egy mobilapplikáción keresztül jelezzék, hogyha valamilyen problémájuk van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!