Leállította Európában a titkos hallgatózást a Google

google home hub okoskijelző
Google Home Hub
Vágólapra másolva!
A hamburgi adatvédelmi biztos vizsgálatot indított a vállalat ellen.
Vágólapra másolva!

Körülbelül három héttel ezelőtt egy belga hírportál leleplezte, hogy a Google is fenntartja magának a jogot a hangasszisztense által rögzített, azonban gépi módon nem értelmezhető beszédet tartalmazó hangfelvételek meghallgatására és leírására. Ennek a szolgáltatás javítása a célja: a vállalat partnerei megpróbálják hallás után leírni a felvételeken elhangzottakat, ezzel tanítva az Asszisztens beszédfelismerését.

Google Home Hub, beépített Asszisztenssel Forrás: Google

Ez nem az ördögtől való, azonban az Amazonhoz és Apple-höz hasonlóan a Google is elfelejtett szólni az eseti alapú hallgatózásról az Asszisztenst használóknak, és nem biztosít lehetőséget arra, hogy azok letilthassák a személyes információkat potenciálisan tartalmazó hangfelvételeikbe való belehallgatást.

A hamburgi adatvédelmi biztos vizsgálatot kezdeményezett a médiabeszámolók alapján: a hivatal szerint fennáll gyanú, hogy a Google sérti az EU általános adatvédelmi rendeletét, közismertebb nevén a GDPR-t.

A vizsgálatra válaszul a Google augusztus elsejével legalább három hónapra felfüggesztette Európában az Asszisztens felvételeibe való belehallgatást.

A hatóság kiemelte a közleményében, hogy az Amazon és az Apple is azonos praktikát folytat, így ezen cégek vizsgálatát is célszerű volna megkezdeni, ideális esetben EU-s szinten.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!