Felrúgja a Google a legújabb okostelefonos divatot

google pixel 3 xl android okostelefon
Google Pixel 3 XL
Vágólapra másolva!
Az utóbbi két évben az okostelefon-gyártók kegyetlen harcba kezdtek a kijelzők keretei ellen. Látszólag minden nagy gyártó célja, hogy a kijelző a telefon előlapjának minél nagyobb részét kitöltse, nem csak az oldalakon és lent szorítva vissza a kvázi haszontalan területet, hanem a készülék tetején is. Ez utóbbi pedig azt jelenti, hogy valójában egyre kevesebb hely jut az olyan dolgoknak, mint a hangszóró, a különböző szenzorok, és persze az előlapi kamera.
Vágólapra másolva!

A gyártók úgy látszik, célt értek, legalábbis abból a szempontból biztosan, hogy egy vastag kávákkal rendelkező telefon ma már rendkívül ódivatúnak hat. Most már a középkategóriában is a vékony kávák hódítanak, egy csúcstelefont pedig tulajdonképpen lenéznek az emberek, ha csak nem áll mindene kijelzőből.

Persze, a funkcionalitásból egy bizonyos szint alá nem lehet leadni, úgyhogy a gyártók különböző trükkökkel próbálkoznak.

Egy ideig ugyebár a felülről benyuló szenzorsziget volt az alap, majd ezt is tovább csökkentették, és sok készüléken már csak egy-egy csepp formájú kis bevágást láthattunk, ami már csak az előlapi kamerának tudott helyet biztosítani. De aztán ez is túl nagynak bizonyult, úgyhogy elkezdtek jönni az olyan telefonok, mint például a Honor View 10, vagy a Samsung Galaxy S10, ahol már kijelzőbe vájt lyukban helyezték el az előlapi kamerát, hogy még a legkisebb szenzorsziget (vagy más nevén notch) is eltűnjön.

A Samsung Galaxy S10-nél az előlapi kamerát a képernyőbe vágták. Forrás: Origo

Megint mások mechanikus trükköket vetettek be: hátlapból kiugró kamerával, vagy éppen ahogy legutóbb az Asus Zenfone 6-on is láttuk, hátulról előre forduló kis kameraegységgel. Ez utóbbinak megvan ugyan az az előnye, hogy elöl is ugyanazzal a csúcsminőségű szenzorral fotózhatunk, mint hátul, de ugye ott van a kérdés, hogy vajon a hajtogató mechanizmus meddig fogja bírni a strapát?

Közben pedig felmerül a kérdés, hogy valójában mennyit nyerünk azzal, ha a kijelző méretét egy bizonyos szinten túl növeljük az előlapon, de ez látszólag nem foglalkoztatja a gyártókat, akik már a telefonok oldalain is igyekeznek lefolyatni a képernyőket. A kínai Oppo a legújabb, egyelőre még meg nem jelent készülékén már nem is csak finoman lehajtja a kijelzőt a két oldalon, hanem majdnem 90 fokban ledönti.

Az Oppo "vízesésnek" nevezi az új, meredeken lefolyó kijelzőt. Forrás: Origo

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy olyan dolgok estek áldozatul ennek a divathullámnak, mint az előlapi ujjlenyomat-olvasó. Igen, ma már számos készülékben elérhető a képernyőbe épített leolvasó, de ezek szinte sosem működnek olyan gyorsan és megbízhatóan, mint a korábbiak. Szintén több cég kísérletezik azzal is, hogy az előlapi kamerát a kijelző mögé rejtse, ami egyszer majd biztosan lesz olyan jó, mint a hagyományos megoldás, de jelenleg még nem tartunk ott. Egy lépés előre, kettő hátra.

És akkor jön a Google

A Google a saját tervezésű, Pixel néven futó telefonjaival eddig is csak mérsékelten követte az aktuális divatot. A jelenlegi csúcsot képviselő Pixel 3-as készülékein ugyan eljutottak a szenzorszigetig, és valamennyire a kávák méreteit is próbálták csökkenteni, de ránézésre azért ebből a szempontból messze vannak az androidos piac csúcsától.

A Google Pixel 3 külsőre nem nagy extra. Forrás: Wylsacom / Twitter

Mindenesetre úgy látszik, hogy a néhány hónap múlva piacra kerülő Pixel 4-gyel aztán magasan tojik a trendekre a Google, és inkább újra a funkcionalitást helyezi előtérbe a látvánnyal szemben. Érdekes módon a cég már ennyivel a készülék megjelenése előtt elkezdett információkat "szivárogtatni", holott ez a nagy gyártóknál nem szokás, szeretnek mindent a megjelenéskor leleplezni egy nagy előadás keretein belül.

Ma már ennek egyébként egyre kevesebb értelme van, hiszen a legtöbb új telefonról (vagy éppen akármilyen technológiai eszközről) úgyis kiszivárog szinte minden már hetekkel, de akár hónapokkal is annak megjelenése előtt. Lehet, hogy éppen ezért, de a Google először megmutatta a Pixel 4 hátlapját, amin láthattuk a kamerák elrendezését, most azonban valami sokkal érdekesebbről rántotta le a leplet a cég: az előlapról, annak is tetejéről.

Forrás: Google

Ez alapján egyértelműen látszik, hogy a Pixel 4-en nem hogy szenzorsziget nem lesz, hanem a telefon teljes teteje hagyományos módon kijelzőmentes marad, cserébe viszont telepakolják mindenféle dologgal,

amivel a telefon egyszerre előzheti be az iPhone-okat egy bizonyos területen, és hozhat egy eddig még nem látott újdonságot.

Ezt a bizonyos újdonságot a Google úgy nevezi, hogy Soli és gyakorlatilag egy mozgásérzékelő radart, valamint a mellé épített egyéb technológiát és szoftvert takarja. A cég ragaszkodik hozzá, hogy itt ténylegesen a radar elnevezés a megfelelő, a technológia alapjai ugyanis közösek az olyan radarokkal, melyek például a repülőgépeket figyelik.

A lényeg mindenesetre az, hogy ennek segítségével a Pixel 4 képes lesz megfigyelni és értelmezni a telefon közelében tett mozdulatokat, gesztusokat, és erre többféle funkciót lehet építeni: például a kezünk egy legyintésével válthatunk a zeneszámok között, némíthatjuk el az ébresztőt, vagy csendesíthetjük el a bejövő hívást.

Kamerák, szenzorok, radarok. Jól megpakolták az előlap tetejét. Forrás: Google

A másik újdonság az ujjlenyomat helyett az arccal feloldás. Persze, ez önmagában nem lenne egetrengető innováció, hiszen az Apple már 2017-ben már behozta az iPhone X-zel, azóta pedig számos androidos telefonban is elérhető. Persze az utóbbi mezőnyben a dolog megbízhatósága, biztonsága sokszor erősen kérdéses, hiszen számos esetben nem támaszkodik különböző szenzorokra, hanem csak az előlapi kamerát használja arra, hogy felismerje az arcunkat. Na, ezeket sokszor akár egy fotóval is át lehet verni.

Az mindenesetre a kiadott képen egyértelműen látszik, hogy a Google alaposan telepakolta a biztonságos, gyors és megbízható arcfelismeréshez szükséges szenzorokkal a készülék tetejét, ami alapján ezzel nem lesz gond semmilyen körülmények, még éjszakai vaksötétben sem.

Azonban a Google ennél tovább szeretne menni, és az a célja, hogy az arcfelismerés még kényelmesebb és gyorsabb legyen. Míg másoknál fel kell venni a telefont, az arcunk elé tartani (egy bizonyos pózban), és megvárni a feloldást, addig az ígéretek szerint a Google ezt sokkal jobbá tudja tenni úgy, hogy itt is besegít majd a Soli technológia.

Egyrészt a telefon eleve tudni fogja, hogy a közelben vagyunk, majd a radar segítségével rögtön érzékeli azt is, ha elkezdünk nyúlni érte, és már élesíti is az arcfelismeréshez szükséges szenzorokat, így abban a pillanatban feloldottuk a telefont, ahogy ténylegesen meglátja az arcunkat, nem kell ehhez további mozdulatokat tenni. Ráadásul akkor is működik, ha a telefont fejjel lefelé tartjuk - ezzel a Google az iPhone-nak akart odaszúrni, ami csak akkor képes arcfelismerésre, ha rendesen áll.

Habár a Google hivatalosan még nem forgalmazza a készülékeit Magyarországon (azért persze számos boltban be lehet szerezni), mégis fontos lehet szemmel tartani a Pixel 4-et. A múltban ugyanis többször tapasztalhattuk már, hogy az amerikai cég irányt mutat más androidos gyártóknak, így könnyen lehet, hogy miután elmúlik a kávamentesítős őrület, egyre több telefonon fogunk hasonló dolgokkal találkozni.