Nem fog titokban hallgatózni az Apple

apple siri
Siri
Vágólapra másolva!
Manuálisan kell majd belépni a Siri javítását célzó programba.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben jelentős botránysorozat robbant ki a legnagyobb techcégek egy része körül, miután szivárogtatók leleplezték, hogy az Amazon, az Apple, a Google, és a Microsoft hangasszisztensei által rögzített felvételek egy részébe emberek hallgatnak bele. Ennek a célja mindegyik esetben az asszisztensek javítása: amennyiben azok nem tudják gépi beszédfelismeréssel értelmezni a felvételeken elhangzottakat, akkor a felvételek valódi emberekhez kerülnek, akiknek le kell gépelniük a szöveget, ezzel tanítva a rendszert.

Siri Forrás: Apple

A szivárogtatók szerint gyakoriak az olyan esetek, mikor a hangasszisztensek véletlenül aktiválódnak, így például magánbeszélgetésekbe, orvossal való egyeztetésekbe, üzleti megbeszélésekbe, szexbe, vagy akár bűncselekményekre utaló felvételekbe is belehallgathatnak a munkavállalók. Ráadásul ők rutinszerűen nem az említett cégek alkalmazottai, mivel spórolási célból a techcégek kiadják harmadik feleknek a hallgatózási munkát.

A négy vállalat közül talán az Apple számára volt a legkínosabb az eltitkolt praktika lelepleződése, hiszen rutinszerűen azzal kampányol, hogy tiszteletben tartja az ügyfelei magánszféráját.

A cég persze menteni kívánja a menthetőt: első lépésben bocsánatot kért a Siri felvételeibe való titkos belehallgatásért, majd átmenetileg felfüggesztette a praktikát. A legújabb fejlemény, hogy az Apple szerint a felhasználóknak a jövőben manuálisan kell majd belépniük a Siri javítását célzó programba, az eddigi praktikával ellentétben nem vesznek benne automatikusan részt.

A Siri teljes értékű használatához nem lesz muszáj engedélyezni a potenciális hallgatózást, a részt vevő felhasználók pedig bármikor kiléphetnek a programból.

Emellett a jövőben csak az Apple közvetlen alkalmazottai hallgathatnak majd bele a felvételekbe, azaz a cég nem fogja többé harmadik feleknek kiadni a leiratok elkészítését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!