Megrogyott a prémium mobilok piaca

apple iphone okostelefon mobilozás smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Jókora részt az Apple zuhanó eladásai állnak a háttérben.
Vágólapra másolva!

Feltehetően kevesek számára meglepő eredményekkel állt elő a Counterpoint Research piackutató intézet, az adatai alapján az idei első negyedévben globálisan 8 százalékkal csökkentek a prémium okostelefonok eladásai az előző év azonos időszakához képest. A vállalat a prémium telefon kategória alatt a 400 dollárnál (nettó 114 ezer forintnál) drágább készülékeket tartja számon, ami kellemesen realisztikus álláspont a részéről.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

A Counterpoint szerint az idei első negyedéves zuhanás mögött elsősorban az Apple áll, éves összehasonlításban a telefoneladásai 20 százalékkal csökkentek. Az elemzőcég az iPhone-ok kitolódó életciklusával magyarázza a drámai csökkenést, plusz a rivális Samsung Galaxy S10 termékcsalád jobb ár-érték arányának is szerepet tulajdonít.

A mobilgyártók piaci részesedése a prémium szegmensben, 2019 első negyedév Forrás: Counterpoint Research

A drámai esés ellenére a 400 dollár feletti árfekvésű mobilok 47 százalékát továbbra is az Apple értékesítette, amivel messze piacvezető. Viszont a 2017-es csúcsponton a gyártó még 58 százalékos részesedéssel büszkélkedhetett, ami tavaly 51 százalékra esett.

Az Apple gyengélkedésének haszonélvezői a Samsung és a Huawei voltak: éves összehasonlításban az előbbi plusz 3 százalékkal 25 százalékra, míg az utóbbi plusz 6 százalékkal 16 százalékra növelte a részesedését a prémium okostelefonok piacán.

A három nevesített gyártó a prémium mobilpiac 88%-át tartja a kezében.

A Counterpoint szerint a 8 százalékos eladáscsökkenés körülbelül feléért egymagában a lelassult kínai piac tehető felelőssé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!