Új szuperszámítógéppel és csúcsmonitorral támad az Apple

Apple, WWDC, Tim Cook
San Jose, 2019. június 3. Tim Cook, az Apple amerikai számítástechnikai cég vezérigazgatója beszédet mond a vállalat nemzetközi fejlesztői konferenciáján a kaliforniai San Joséban 2019. június 3-án. MTI/EPA/Monica Davey
Vágólapra másolva!
Az Apple ezen a héten tartja idei fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t, melynek nyitóeseményét magyar idő szerint ma este rendezte meg. Mint az ilyenkor megszokott, be is jelentette rajta a legújabb szoftvereit és aktuális hardvereit, melyek közül most megmutatjuk a legfontosabbakat.
Vágólapra másolva!

Szoftveres újítások

A bemutató első része főleg a szoftveres megoldásokra koncentrált. Az Apple TV indította a sort, ami egy halom frissítést kapott. Ilyen például az Apple Arcade, ami egy 100 játékkal induló játékszolgáltatás lesz. A készülék több felhasználót is kezel majd, így kínálva megoldást a család több koroszályának a tartalmi szűrésére. Az új képernyővédők megmutatása már kevéssé izgalmas része a bejelentésnek, de itt az előadók át is tértek az Apple Watch újításaira és szerencsére nem ragadtak le az új óraszámlapok szintjén, amivel a bemutató indult.

Az Apple okosórája saját oprendszert kapott. Forrás: Apple

A legjobb hír, hogy végre nem feltétlenül kell iPhone-tulajdonosnak lenni, ha ilyen órát akarunk magunknak. A készülék ugyanis az új oprendszerével már a saját lábán is képes lesz megállni - meglátjuk majd, hogy hogyan.

Az iOS rengeteg újítása közt rengeteg szükségtelen is helyet kaptt (karaoke, vagy a Viberből már ismert sötét mód) De például a térkép funkciói nagyon szépen kibővültek. Más kérdés, hogy mennyire tud majd versenyezmi a már az egész világon masszívan jelen lévő Google térképével.

A jogosultságkezelés érdekes fejleménye volt, hogy

az Apple hadat üzent a Facebooknak

Ugyanis az eddig oly sokak által használt "Bejelentkezés Facebookkal" lehetőséget nemsokára - a fejlesztők gyorsaságától függően - leválthatja a "Bejelentkezés Apple-lel" módszer. A különbség nem csak annyi, hogy ezúttal már nem egy olyan applikáción keresztül jelentkezünk be mindenhova, amely szereti minden adatunkat a birtokában tartani, hisze az Apple sem szent ugye. A lényeg inkább az, hogy itt lehetőségünk nyílik minden adatunkat elrejteni a fejlesztők elől. Persze meglátjuk majd, hogy ezzel az Apple mit is kezd majd ugye.

A szoftveres rész utolsó híre az iPad-hoz kötődik, ugyanis az Apple ezennel függetleníti a táblagépét az okostelefonjától. Bemutatkozik az iPadOS!

Ezzel pedig szinte az összes mobil eszküzének külön rendszert adott a cég - reméljük, jövőre azért nem mutatja be a KeyboardOS-t.

Az Apple Pencillel és egy Apple számítógéppel párosítva csodás grafikai munkaállomás szerves részévé is vállhat az iPadünk. Forrás: Apple

Visszakanyarodva az iPad-hez: Komolyabb multitaskot kap a tablet, fejlődik az osztott képernyő, érkeznek a bonyolultabb, többujjas gesztusok, de ami tényleg érdekes, hogy USB-tárhelyet is kezell végre a rendszer, szóval tudja azt, amit egy legolcsóbb androidos tablet is tud már évek óta, dehát ugye, "Mindegy hogy mennyit késtél, örülünk, hogy csatlakoztál!"

Jöjjenek a szuperszámítógépek

A szoftveres újítások után térjünk át a hardverekre. Tim Cook mindjárt egy óriási bejelentéssel kezdte, bemutatta a Mac Pro új generációját. A korábbi hengeres kialakítást elhagyták a tervezők és az eggyel azelőtti alu házas formavilághoz tértek vissza. Annyi különbséggel, hogy ez a dizájn egy kicsit talán sutára sikerült. Ugyanakkor visszartért a könnyed szétszerelhetőség és a könnyed bővíthetőség.

Mármint ha a teljesen saját szabványú bővítő elemeket könnyednek nevezhetjük.

A rendszer egyébként boszorkányos sebességű lesz. Akár 28 magos Xeon processzort is kérhet bele az, aki minden bizonnyal egy új autó árát képes lesz kiadni egy asztali számítógépért. Meg persze egy monitorért, hiszen az Apple újra visszatér a monitorpiacra is a Pro Display XDR nevű csodával.

Ez a konfiguráció 3,5 milliónál indul. Forrás: Apple

A monitor egyszerű, letisztult vonalvezetésű darab lesz, kivéve a kijelző hátoldalát, ahol visszaköszön majd a Mac Pro elejének kissé idegesítő mintázata.

A 32"-os LED kijelző 1600 nit fényerejő lesz és 1 000 000:1-es kontrasztaránnyal rendelkezik majd.

A felbontása 6K lesz!

A hardverek ára több, mint borsos, ugyanis a MacPro induló ára 6000 dollár lesz, a monitoré pedig további 5000. Igaz, ha állványt is szeretnénk a kijelzőhöz, az további ezer dollárba fáj majd, így

egy alap Mac Pro és egy hozzá való monitor 12 000 dollártól indul majd, ami baráti árfolyamon is közel 3 500 000, igen, három és fél millió forint lesz.

És most újra: ez még a rendelhető leggyengébb konfiguráció!

Visszatértek a korábbi alu dizájnhoz, egy kis csavarral. Forrás: Apple

Ezek voltak a legfontosabb bejelentések az esti show-ról, de nyilvánvalóan a holnapi nap folyamán még rendeteg részlettel jövünk újra, érdemes lesz tehát továbbra is követni minket, vagy figyelni a Facebook oldalunkat.