A megfizethető okostelefon kategória egyik királyát teszteltük

Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Kamerasziget helyett, félsziget.
Vágólapra másolva!
Amennyiben valaki nem akar horrorösszeget, azaz több százezer forintot költeni egy telefonra, de mégis használható készüléket szeretne, amin azért elfogadható minőségben lehet videózni, kellően gyors, normális a kijelzője, akkor annak az úgynevezett középkategóriás telefonok között kell keresgélnie. Ezek tipikus képviselője, legalábbis papíron a Samsung által a közelmúltban bemutatott A50. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan teljesít a valóságban ez az ígéretesnek tűnő telefon, és sikerült is kipróbálnunk egy rövid ideig, hogy saját szemünkkel győződhessünk meg a képességeiről.
Vágólapra másolva!

Dizájn

A külsejében sok meglepőt nem mutat, azaz, hozza a vállalat idei telefonjainál már megszokott stílusjegyeket: a szokatlanul vékony, 7,7 mm-es készülékházat, amitől a telefont laposnak érezzük, a vékony kávákat, aminek hála pedig a kijelző/frontfelület arány kifejezetten jó, (84,5 %) és e téren a készülék még az egy-két évvel ezelőtti csúcsmodelleknek is vidáman odaver. A színátmenetes hátlap igen jól néz ki, viszont az ujjlenyomatok sajnos elég rondán meglátszódnak rajta. Az illesztések tökéletesek, sorjásságnak nyoma sincs, és a gombok sem lötyögnek, szóval az összeépítés minőségébe nem lehet belekötni.

Samsung Galaxy A50 Forrás: Origo

Manapság divat lehagyni a hagyományos, 3,5 mm-es analóg audio-, azaz fejhallgató kimeneteket a telefonokról, de a Samsungnál győzött a józan ész ezúttal is, és ezt a csatlakozót sem spórolták le róla. Emellett található rajta egy USB-C port is, amelyen keresztül az akkumulátor gyorstöltése is biztosított.

Teljesítmény

A vállalat ezúttal is egy saját fejlesztésű, nyolcmagos Exynos processzor mellett tette le a voksát, amiben négy darab 2,3 GHz-s Cortex-A73 mag mellett négy darab 1,7 GHz-es Cortex A53 mag dolgozik. Ezt egészítették ki 4 GB RAM-mal, és egy Mali G-72 típusú grafikus vezérlővel. A vas a várakozásoknak megfelelően különösebben erősnek nem mondható, amit a teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu szintetikus tesztje is alá támasztott, hiszen ezen 144 600 pontot produkált, ami erősen közepes eredménynek számít, és jelentősen elmarad az idei Samsung csúcstelefon, az S10+ 330 000 pontjától.

A dizájn szerintünk teljesen jó Forrás: Origo

Mindez a hétköznapi használat során azt jelenti, hogy az erőforrás-igényes alkalmazások, tehát például a nagy felbontású, sok effekttel megszórt 3D játékok csúnyán akadnak, és az appok megnyitásánál is előfordulhat pillanatokig tartó belassulás, az ultra nagy felbontású videóknál pedig kisebb képfeldolgozási anomáliákkal kell fizetni a folyamatos mozgásért.

Használat közben

A legújabb, Android 9 Pie platformra épül, amelyre ráhúzták a saját kezelőfelületet, és kiegészítették néhány funkcióval. A rendszer remekül működik, magyarul is tud, szóval a kezelés még a kezdőknek sem okozhat problémát. Megkapta a Samsung saját fejlesztésű mesterséges intelligencia technológiáját, a Bixbyt, amellyel lehet beszélgetni, viszont ehhez még egyelőre angol nyelvtudás szükséges. Megdöbbentően nagy, 4000 mAh akkumulátor került bele, amely a megszokottnál hosszabb, akár 14-15 órás üzemidőt garantál átlagos használat mellett 50 százalékos fényerő mellett!

Bitang jó akksit kapott Forrás: Origo

Meglepő, de remek döntés volt a Samsungtól, hogy egy ilyen akksit tettek bele, ami így sokak számára igen vonzóvá teheti a készüléket, hiszen kevés idegesítőbb dolog van egy gyorsan merülő telónál.
A beépített hangszórója viszont nem valami nagy szám: A magasabb túlvezéreltek és bántóan élesek, a középtartomány úgy-ahogy rendben van, de a mélyekből gyakorlatilag semmit sem hallani. Ennél fogva a filmek, videók vagy játékok még elfogadható minőségben szólalnak meg, de a zenehallgatást jobb elfelejteni, legalábbis a beépített hangszórón. Mert ha rádugunk egy fej- vagy fülhallgatót, akkor azért már sokkal élvezhetőbb a végeredmény. A hangszórója egyébként a beszédhangokat normálisan adja vissza, és a beépített mikrofonnal sincs gond, szóval a telefonos tulajdonságai hibátlanok. 128 gigabyte adattárolásra szolgáló memóriát építettek bele, ami ma gyakorlatilag mindenre bőven elég! Úgyhogy jó darabig biztosan nem kell aggódnia amiatt senkinek, hogy jut-e hely a képeknek, videóknak, térképeknek, óriási appoknak.

Jó ránézni?

Ha Samsung telefon, akkor AMOLED kijelző, ez ma már nem is lehet kérdés! Az A50-be így tehát egy ilyen típusú képernyő került, amelynél a fény magukban a képpontokban keletkezik, ennek köszönhetően mód nyílik a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete, és a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. Az egyedi pixelvezérlésnek köszönhetően a tónusok szépek, ragyogóak, valósághűek, fátyolosságnak nyomát sem lelni. A betekintési szög remek, hiszen még ha teljesen oldalról bámuljuk a képet akkor sem tapasztalni invertálódást (a kékből mondjuk piros lesz), vagy az árnyalatok fakulását. A méréseink szerint 498 nites maximális fényerő elég arra is, hogy akár tűző napfényben is lehessen használni a készüléket, bár az is tény, hogy ilyenkor a színek már kevéssé tűnnek átütőnek.

Élénk színek a nagy kijelzőn Forrás: Origo

A mozgásmegjelenítés pazar, hiszen nem tűnik fel remegő aura a mozgó objektumok körül, azok nem húznak maguk után lassan halványodó uszályt. A 6,4 hüvelykes, azaz meglehetősen nagy képernyő felbontása 1080 x 2340 képpont, ami elég ahhoz, hogy a kép megfelelően éles legyen. A pixelek gyakorlatilag láthatatlanok, így még a ferde és görbe vonalak is tiszták, szőrösödéstől mentesek, és még a finom átmenetek, részletek visszaadása is problémamentes.

Kamerák

Ma már ott tartunk, hogy egy ilyen középkategóriás telefon hátuljára is triplakamerás rendszert építenek. A 25 megapixeles fő lencse mellett található egy 5 megapixeles másodlagos egység, amely a mélységélesség-effekthez szükséges adatok begyűjtéséért felel. Ezenkívül található itt egy nagy látószögű kamera is, amelynek használatával kitágítható a látótér, viszont az is igaz, enyhén halszemoptika hatású lesz a végeredmény.

Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon
Samsung, Galaxy, A50, okostelefon

A tapasztalataink szerint ideális fényviszonyok mellett elképesztően jó, akár képeslapra illő képek is lőhetőek vele. A tónusok ilyenkor szépek, tiszták, pláne ha bekapcsoljuk a HDR-módot, átjönnek az apró részletek is. Sötétében viszont már nem teljesít ilyen jól a termék. Olykor zajos, elmosódott lesz a kép, így előfordulhat, hogy egy témáról több fotót is kell készíteni, hogy elfogadható legyen a végeredmény. A videózás sem kifejezett erőssége, hiszen azzal nincs gond, hogy csak Full HD anyagokat lehet vele készíteni, de a másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebesség a gyors mozgások jó visszaadásához egyszerűen kevés. Előlapi kamerája 25 megapixeles, és normális fények mellett egészen jó anyagok készíthetőek vele, de azért csodákra ez az egység sem képes.

Vélemény

A Samsung Galaxy A50 személyében egy teljesen korrekt, középkategóriás telefont ismerhettünk meg. Igazán gyenge pontja nincs a hangszóróját leszámítva, de hát ez jelenleg minden mobilról elmondható nagyjából. A kamerarendszere rendben van, a kezelés szintén, a teljesítménye megfelelő, a dizájnja és a nagy méretű kijelzője pedig elsőrangú! Szóval mindent összevetve egy kifejezetten életképes eszközt sikerült összeraknia a dél-koreai vállalatnak, amely úgy tűnik, hogy idén sem fog nagyot hibázni.
Még több információ a Samsung A50 telefonról a hivatalos weboldalon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!