Ennyit keresnek a digitális játékboltok

epic games store
Epic Games Store
Vágólapra másolva!
Eddig titkolt számot osztott meg az Epic társalapítója.
Vágólapra másolva!

A digitális számítógépes játékokat áruló Epic Games Store csak decemberben indult, azonban máris óriási hullámokat vetett, számos kisebb és nagyobb játékkiadó döntött úgy, hogy az új termékei az első időszakban csak itt lesznek kaphatóak, vagy legalábbis a piacvezető Steamre biztosan nem kerülnek fel. Ennek két oka van: egyrészt az exkluzivitásért cserébe az Epic Games a zsebükbe csúsztatott egy vastag borítékot, másrészt pedig az új boltban a játékaik eladási árának a 88 százalékát tarthatják meg, szemben a Steamen tipikus 70 százalékkal.

Epic Games Store Forrás: Origo

Tim Sweeney, az Epic Games alapítója most felettébb érdekes bejelentést tett: amennyiben a Steam is hajlandó odaadni a játékokból származó bevétel 88 százalékát a fejlesztőknek, akkor az Epic Games Store befejezi az exkluzív játékok vásárolgatását.

Ez elsőre egy megmosolyogtató PR-fogásnak tűnik, azonban Sweeney elárult egy olyan számot, amit eddig egyetlen digitális játékbolt sem volt hajlandó nyilvánosságra hozni.

A férfi szerint az Epic Games Store az eladási ár csak 12 százalékát tartja meg, azonban az összes közvetlen költség levonása után ebből tipikusan

5 százalék a zsebében marad.

További példát hozva a Steam, az iTunes vagy az Amazon ajándékkártyákat áruló kereskedések olyan 10-15% haszonkulccsal dolgoznak, pedig azok fizikai boltok, nem virtuálisak.

Mindez a digitális játékboltok közti működési sajátosságok miatt nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Steam olyan 25 százalék haszonnal dolgozik, de garantáltan orbitális százalékot tesz zsebre.

Mindeközben pedig néhány kivételtől eltekintve a fejlesztőcégek a méretüktől függetlenül a puszta túlélésért küzdenek, az a 18 százaléknyi pluszpénz óriási különbséget tesz számukra.

Sweeney szerint éppen ezért is döntött úgy annak idején az Activision, az Electronic Arts és az Ubisoft, hogy a Steammel félig-meddig rivális, saját digitális játékboltokat hoznak létre: a fejlesztési és az üzemeltetési költségük ellenére is jobban megéri ezeken keresztül árulni a játékaikat, mint a Steamen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!