Összeolvad a Mer és a Sailfish OS

Vágólapra másolva!
Egyesül a két nyílt forráskódú, Linux-alapú mobil operációs rendszer.
Vágólapra másolva!

A Mer egy nyílt forráskódú, Linux-alapú operációs rendszer, mobileszközökre tervezve. A Sailfish OS, amelynek a fejlesztéséről a Jolla gondoskodik, valószínűleg a legnépszerűbb Mer-alapú megoldás.

Mivel a két projekt a kezdetektől kéz a kézben járt, ezért aztán nem meglepő, hogy a Jolla és a Mer nemrég bejelentették: egyesítik a Mert és a Sailfish OS-t.

A felhasználók számára mindez nem sokat jelent. A szervereken persze több módosítást is eszközölnek, új fiókokra lehet szükség. Az egyesítés mindenesetre jól mutatja a trendeket ebben a kategóriában.

Forrás: TechiBee

A Mer Projectet 2011-ben indították, alapvetően a MeeGo folytatása volt, közösségi alapokon. A MeeGo szintén nyílt forráskódú rendszer volt, amit magára hagyott az Intel, a Nokia és a Linux Foundation. Eredetileg netbookokon, mobilokon, táblagépeken, okostévéken is futott volna, néhány év múlva azonban elkaszálták, a Linux Foundation inkább a Tizenre koncentrált. Ez utóbbi ma is megy, a Samsung okostévéken és okosórákon.

A MeeGo meglehetősen rövid pályafutású volt, ugyanakkor érdemes tudni róla, hogy akkor született meg, amikor a fejlesztők egyesítették az Intel és a Linux Foundation Moblin, valamint a Nokia Maemo rendszereit. Vagyis a Mer és a Sailfish nagy múltra és sok előzményre tekintenek vissza.